Mollema stormt top drie Vuelta binnen

LA FARRAPONA (SPA.) - Bauke Mollema heeft zaterdag in de veertiende etappe van de Vuelta uitstekende zaken gedaan. De Groninger werd zevende in de etappe en klom daarmee naar de derde plaats in het algemeen klassement.
De dag werd gekenmerkt door een lange vlucht van een kopgroep van zeventien renners. Karsten Kroon maakte nog deel uit van deze groep vluchters, maar reed het ravijn in en moest geblesseerd opgeven. Tijdens de slotklim op de flanken van de Farrapona was de Est Rein Taaramae de sterktste en kwam solo over de finish.
Mollema wist zich goed te handhaven in de groep met favorieten. Leider in de wedstrijd Bradley Wiggins werd uit de wind gehouden door zijn ploegmaat Chris Froome en daarachter zat de Groninger constant op de derde positie. Een demarrage zat er niet meer in, maar Mollema kwam keurig als zevende over de meet met een achterstand van 45 seconden op dagwinnaar Taaramae.
Verschillende concurrenten verloren tijd en zo steeg Mollema naar de derde plaats in het algemeen klassement en heroverde de witte trui. De rode trui blijft om de schouders van de Brit Wiggins. De Groninger staat op slechts 36 seconden achterstand van de leider. Froome is tweede. Zondag is in de Vuelta de Koninginnerit na de gevreesde Alto de L'Angliru met een gemiddeld stijgingspercentage van meer dan 10,5% en een piek van 23,5%.