Mollema komt dichterbij podium en pakt groene trui

Mollema deed goede zaken
Mollema deed goede zaken
PEÑA CABARGA (SPA.) - Bauke Mollema heeft woensdag in de zeventiende etappe van de Vuelta de groene puntentrui veroverd. Mollema finishte als derde op de slotklim naar Peña Cabarga. Bovendien kwam hij 26 seconden dichterbij het podium.
Iedereen concentreerde zich in de rit van 211 kilometer en daarmee lange etappe van de Ronde van Spanje op de laatste klim. Zes kilometer voor de finish doemde de steile klim naar Peña Cabarga op. Tom-Jelte Slagter uit Slochteren bracht Mollema naar voren en opende met een aanvalletje.
De beslissing viel in de laatste twee kilometer. Op de zwaarste stukken tot bijna twintig procent stijgingspercentage werd de etappezege betwist tussen de eerste twee van het klassement. De nummer twee van het klassement Christopher Froome slaagde erin om leider Juan José Cobo te lossen, maar de Spanjaard kwam in de slotkilometer terug.
Froome won wel de etappe en heeft nu 13 seconden achterstand op Cobo. Mollema was de beste van de rest en kwam na 21 seconden als derde over de streep. De Raborenner deed in meerdere opzichten goede zaken. Hij pakte 26 seconden terug op nummer drie Bradley Wiggins.
Dat hadden er meer kunnen zijn, maar na afloop bleek Mollema in de slotfase opgehouden te zijn door overstekende supporters: "Ik kon echt hard doorrijden die laatste kilometer. Maar ik knalde tegen een supporter op, dat kostte toch vijf à tien seconden."
Mollema had minimaal 50 seconden goed moeten maken op de Brit, waardoor de aanval op het podium dus slechts ten dele slaagde. Hij is nu nog 24 seconden van de derde plaats verwijderd. Verder greep de 24-jarige Groninger wel de groene puntentrui, omdat Joaquin Rodriquez geen punten pakte. Mollema blijft vierde in het algemeen klassement op 2.05 minuten van Cobo.