Tweede competitiezege Groningen tegen Excelsior

GRONINGEN - FC Groningen heeft zaterdagavond de thuiswedstrijd tegen Excelsior met 2-0 gewonnen. Tadic in de eerste en Andersson in de tweede helft maakten de doelpunten. Groningen speelde vooral in de eerste helft matig, maar Excelsior was te zwak om echt een vuist te maken.
Eerste helft

Groningen probeerde Excelsior vanaf de aftrap meteen onder druk te zetten. Na tien minuten leverde Tadict een gevaarlijke voozet af van links die ternauwernood werd gestopt door doelman de Ruiter. In de stromende regen zorgde opnieuw een voorzet van Tadic voor gevaar. De bal kwam op het hoofd van Andersson die, legitiem gehinderd door Van Steensel, naast kopte. Hierna volgde een rommelige fase waarin beide ploegen veel moeite hadden om de bal in de ploeg te houden.
De thuisploeg speelde zonder zelfvertrouwen waardoor Excelsior eenvoudig op de been bleef. Een afstandsschot van te Vrede ging een meter naast het doel van Van Loo. Vijf minuten voor de pauze kwam FC Groningen toch op voorsprong. Een lange uittrap van Van Loo ging richting Texeira. Doelman de Ruiter stopte de doorgeschoten bal nog, maar daarna viel het speeltuig zomaar voor de voeten van Tadic die eenvoudig de 1-0 kon binnen tikken.

Tweede helft

Meteen na rust was Groningen dichtbij de tweede goal. Sparv gaf vanaf de rechterkant een afgemeten voorzet af die perfect op het hoofd van Andersson terecht kwam, maar de Zweed kopte hard op de lat. Vlak daarna kwam de verdubbeling van de score toch. Een afgemeten pass van Kieftenbeld werd opgepikt door Tadic, Texeira miste richting in zijn schot maar Andersson werkte de bal alsnog tegen de touwen: 2-0. In de 66e minuut ging een kopbal van Texeira net naast.
De Uruguayaan kreeg een minuut later weer een goede kans, maar de aanvaller schoot keihard in het zijnet. Het regende in deze fase kansen voor de FC. Bacuna schoot hard in, maar de Ruiter wist de bal tegen te houden. Excelsior werd nauwelijks gevaarlijk. Een voorzet van de Graaf zorgde nog voor gevaar bij de tweede paal, maar de bal ging voorlangs. Bij de thuisploeg was de pijp in de slotfase leeg. Omdat Excelsior niet meer kon bleven de punten in Groningen.
FC Groningen heeft zeven punten uit zes wedstrijden staat daarmee op de tiende plaats in de eredivisie.

Opstellingen

FC Groningen: Brian van Loo; Tom Hiariej, Virgil van Dijk, Kees Kwakman, Lorenzo Burnet; Tim Sparv, Maikel Kieftenbeld, Petter Andersson ('83 Danny Holla); Leandro Bacuna, David Texeira (88 Matías Jones), Dusan Tadic.
Excelsior: Wesley de Ruiter; Norichio Nieveld, Tim Eekman, Leen van Steensel ('27 Rheda Djellal), Daan Smith; Niels Vorthoren, Roland Alberg, Joost Broerse, Edwin de Graaf; Mitchell te Vrede ('73 Kevin Wattamaleo), Mick van Buren ('63 Jason Oost).

Statistieken

Scheidsrechter: Ed Janssen.
Toeschouwers: 21.000.
Gele kaarten: '5 de Graaf, '60 te Vrede.
Doelpunten: '41 Tadic 1-0, '51 Andersson 2-0.