Energiewacht Tour krijgt definitief tweede editie

Gele truidraagster Adrie Visser won de eerste editie
Gele truidraagster Adrie Visser won de eerste editie © Rutger Loer / 112 Groningen
GRONINGEN - De Energiewacht Tour krijgt in 2012, na de eerste editie in 2011, definitief een vervolg. De etappewedstrijd voor vrouwen heeft vrijdag tijdens het UCI congres in Kopenhagen een plek op de wielerkalender gekregen.
Er zijn ten opzichte van de ouverture in april van dit jaar de nodige veranderingen. De koers wordt uitgebreid van vier naar vijf dagen. Te beginnen op woensdag 4 april met een individuele tijdrit in Appingedam. De slotetappe wordt op zondag 8 april in Haren verreden.
Van de andere etappeplaatsen uit de eerste editie keert waarschijnlijk alleen Blauwe Stad terug. Vlagtwedde keert zeker niet terug en hernieuwde deelname van Aduard is ook twijfelachtig. Hiervoor zullen andere startplaatsen gezocht worden.
Organisator Thijs Rondhuis is zeer te spreken: "We zijn er superblij mee. Bij de UCI moet je eerst een vaste plek op de kalender veroveren, nu we een uitbreiding naar vijf dagen krijgen is dat helemaal mooi."
Op zaterdag 7 april is er een korte ochtendetappe en in de middag wordt er een ploegentijdrit van 25 km gereden. Doordat in 2012 de Olympische Spelen in Londen zijn wil de organisatie de rensters de gelegenheid geven om vroeg in het seizoen een tijdrit te kunnen rijden. Bovendien staat tijdens het WK in Valkenburg later in het jaar voor het eerst het onderdeel ploegentijdrit op het programma.
De eerste editie van de Energiewacht Tour werd gewonnen door Adrie Visser uit Wieringerwerf.