Instellingen

'Eredivisie basketbal weer naar twaalf of zestien teams'

DEN BOSCH - De Nederlandse eredivisie moet worden uitgebreid naar tenminste twaalf ploegen. Dat heeft de Federatie Eredivisie Basketbal (FEB) dit weekeinde uitgesproken in een spoedvergadering over de toekomst van het Nederlandse basketbal.

Daarnaast zal de bekercompetitie vermoedelijk op de schop gaan. De door GasTerra Flames uitgesproken ideeën om samenwerking met België aan te gaan zal in de uitwerking van de bekerplannen worden meegenomen.

Volgens FEB-voorzitter Henk Reekers zijn er goede mogelijkheden om in de nabije toekomst in Enschede, Maastricht, Den Helder en Almere op topniveau te gaan basketballen. Ook Utrecht wordt door bestuurders nadrukkelijk genoemd. Voor de hand liggend is dat Bergen op Zoom en Amsterdam, aan de vooravond van dit seizoen failliet gegaan, volgend jaar weer een eredivisieclub hebben.

Jonge Nederlandse spelers - bijvoorbeeld spelers die nu worden opgeleid in de talentencentra - moeten een kans krijgen in de eigen competitie. De FEB wil nadrukkelijker gaan samenwerken met de Nederlandse basketbalbond en zal gaan zoeken naar een grote sponsor voor zowel de eredivisie als het nationale team.

In november komen de acht eredivisieclubs opnieuw samen.