Instellingen

Wervelend Groningen speelt Feyenoord dol

© Acta Fotografie
© Acta Fotografie

GRONINGEN - FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg een onthutsend zwak Feyenoord met 6-0 verslagen. De thuisploeg stond na twintig minuten spelen al met 3-0 voor. In de tweede helft maakten Bacuna, van Dijk en Suk het Groningse feest compleet.

Eerste helft


FC Groningen kende een droomstart en kwam in de eerste minuut al op voorsprong. Dusan Tadic kreeg de bal op dertig meter van het doel aangespeeld. Hij begon aan een rush, werd nauwelijks aangevallen en schoot de bal fraai diagonaal in de linkerhoek van doelman Mulder. Na de openingstreffer probeerde Feyenoord terug te komen in de wedstrijd, voornamelijk over de rechterkant waar Burnet en Cabral menig duel uitvochten. Na een kwartier kwam Groningen op een 2-0 voorsprong. Sparv speelde Kieftenbeld slim vrij, de middenvelder mocht ongestoord doorlopen en haalde vanaf twintig meter verwoestend uit.

Groningen stoomde door en aanvoerder Andersson maakte er twee minuten later zelfs 3-0 van. De Zweed was het eindstation na een prachtige aanval over de rechterkant. Het onthutsend zwakke Feyenoord werd aan alle kanten voorbij gelopen. De ploeg van trainer Pieter Huistra zette over het hele veld druk waardoor de gasten nauwelijks aan aanvallen toekwamen. Illustratief voor het spel van Feyenoord was een schot van Bakkal dat vijf minuten voor rust hoog over ging.

Tweede helft

De eerste grote kans na de rust was voor Feyenoord. Na een aanval over de linkerkant stuiterde de bal voor de voeten van Burnet die tegen El Ahmadi aan schoot. Met een uiterste krachtsinspanning wist doelman van Loo de bal te stoppen en tot corner te verwerken. Met een schitterende treffer besliste Groningen vervolgens de wedstrijd tien minuten na de rust. Een afgemeten voorzet vanaf de linkerkant van Burnet werd vallend keihard binnen gevolleerd door Bacuna.

Halverwege de tweede helft moest Feyenoord ook nog met tien man verder. Fernandez maakte een slaande beweging naar Burnet waarna scheidsrechter Kuipers de Spanjaard met een directe rode kaart uit het veld stuurde. Na de 4-0 nam Groningen wat gas terug. De ploeg speelde de bal rond en Feyenoord kwam niet verder dan een kans voor Ron Vlaar die net naast kopte. In de slotminuut zorgde Van Dijk voor extra slagroom op de Groningse taart. De verdediger schoot van afstand de 5-0 tegen de touwen. Ook Suk deed vervolgens nog een duit in het zakje door een voorzet van Tadic binnen te koppen.

FC Groningen heeft 17 punten uit elf wedstrijden en staat daarmee op de achtste plaats in de eredivisie.

Opstellingen:

FC Groningen: Brian van Loo, Tom Hiariej, Jonas Ivens, Virgil van Dijk, Lorenzo Burnet; Maikel Kieftenbeld ('73 Danny Holla), Tim Sparv; Leandro Bacuna, Petter Andersson ('80 Emil Johansson), Dusan Tadic; David Texeira ('86 Suk).

Feyenoord: Erwin Mulder; Dani Fernandez, Stefan de Vrij ('70 Kamohelo Mokotjo), Ron Vlaar, Bruno Martins Indi; Karim el Ahmadi, Jordy Clasie, Otman Bakkal, Jerson Cabral, Guyon Fernandez ('46 John Guidetti), Ruben Schaken'('52 Diego Biseswar).

Statistieken

Scheidsrechter: Björn Kuipers.
Toeschouwers: 22.000.
Doelpunten: '1 Tadic 1-0, '16 Kieftenbeld 2-0, '18 Andersson 3-0, '57 Bacuna 4-0, '89 van Dijk 5-0, '90 Suk 6-0.
Gele kaarten: '24 Vlaar, '31 Bakkal, '78 Hiariej, '86 Bacuna.
Rode kaart: '67 Fernandez.