SC Veendam geeft 2-0 voorsprong uit handen

HELMOND - SC Veendam heeft vrijdagavond de uitwedstrijd tegen Helmond Sport met 3-2 verloren. Bij rust stond het nog 2-0 in het voordeel van Veendam. Binnen een tijdsbestek van tien minuten werd de voorsprong tenietgedaan.
Eerste helft

In een matige openingsfase waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Het gevaar van Veendam kwam vooral via Anco Jansen. Na een kwartier spelen schoot de aanvaller voorlangs en even later gaf hij een prima voorzet op Dan Romann, die de bal er vervolgens niet in kreeg. Doelman Leonard Nienhuis voorkwam daarna tot twee keer toe een tegendoelpunt, eerst redde hij goed op een schot van Gillian Justiana en vijf minuten voor rust reageerde hij attent op het schot van Sebastian Stachnik.
Vlak voor rust kwam Veendam op 1-0 voorsprong via topscorer Jansen die zijn negende treffer van het seizoen liet aantekenen. Na goed voorbereidend werk van Johnatan Opoku schoot Jansen de bal vanaf het strafschopgebied hard binnen. In de blessuretijd van de eerste helft verdubbelde Veendam de score. Na een vrije trap van Jansen kopte Mitch Apau de 2-0 binnen.

Tweede helft

Helmond Sport nam na rust het initiatief, maar toch was wederom Jansen dichtbij een doelpunt. Na een fout in de Brabantse verdediging kwam Jansen oog in oog te staan met doelman Bjorn Sengier. De aanvaller kreeg de bal niet goed onder controle en uiteindelijk hobbelde het schotje via de buitenkant van de paal naast.
Na ruim een uur spelen was Veendam opnieuw gevaarlijk. Na een goede pass van aanvoerder Angelo Cijntje drong Lars Lambooij het strafschopgebied binnen. De middenvelder haalde hard uit, maar Sengier voorkwam een tegentreffer. Een minuut later was het aan de andere kant wel raak. De Duitser Stachnik zorgde met een schitterende omhaal voor de aansluitingstreffer: 1-2. Nog geen vijf minuten later maakte diezelfde Stachnik er 2-2 van na onoplettendheid in de verdediging van Veendam.
En het werd nog erger voor Veendam, want in de 74ste minuut werd het zelfs 3-2 voor de thuisclub. Rico Wolven kreeg het schot van Daniel Guijo Valesco nog tegen zich aangeschoten, maar de rebound werd vervolgens simpel binnen getikt door Erik Quekel. Veendam was even helemaal de kluts kwijt en de Brabanders gingen nadrukkelijk op jacht naar de definitieve beslissing.
Toen de storm geluwd was aan de kant van Helmond Sport, schoot Lambooij zijn ploeg bijna op gelijke hoogte. Het schot van de Brabander verdween via een verdediger van de thuisclub rakelings naast het doel van Sengier. Een slotoffensief zat er niet meer in voor de ploeg van trainer Gert Heerkes. Door de nederlaag blijft SC Veendam op de zestiende plaats staan met tien punten uit twaalf duels.

Statistieken

Scheidsrechter: Lindhout
Toeschouwers: 2.636
Doelpunten: 45' 0-1 Jansen, 45+2' 0-2 Apau, 65' 1-2 Stachnik, 69' 2-2 Stachnik, 74' 3-2 Quekel
Gele kaart: Joppen (Helmond Sport)

Opstellingen

Helmond Sport: Sengier; Joppen, Van der Linden, Haastrup, Verberne (61' Grabovac); Kazlauskas, Sequeira, Justiana (90' Koubali); Stachnik, Quekel en Niklitsiotis (46' Velasco).
SC Veendam: Nienhuis; Cijntje, Rozema, Wolven, Cruz Vicente (85' Kluin); Lambooij, Apau, Menting, Romann (79' Rampavilas); Jansen en Opoku.