FC Groningen stelt teleur in Waalwijk

WAALWIJK - FC Groningen heeft zaterdagavond de uitwedstrijd tegen RKC gelijkgespeeld. In het Mandemakers Stadion werd het 1-1. Duits schoot de thuisploeg op voorsprong in de eerste helft en Andersson zorgde na rust voor de gelijkmaker.
Eerste helft

FC Groningen nam in de beginfase het initiatief. Het eerste wapenfeit van de wedstrijd kwam op naam van Virgil van Dijk. De kersverse jeugdinternational stoomde op en schoot vanaf twintig meter in de handen van RKC-doelman Jeroen Zoet. Na vier minuten spelen kreeg FC Groningen de volgende mogelijkheid. Dit keer schoot aanvoerder Petter Andersson recht in de handen van Zoet.
Na iets meer dan een kwartier spelen kwam RKC Waalwijk uit het niets op 1-0. Sander Duits schoot vanaf ongeveer twintig meter raak. Zijn bal ging weliswaar met veel effect het doel in, maar doelman Brian van Loo ging ook niet vrijuit. Vijf minuten na het openingsdoelpunt kwam FC Groningen bijna op gelijke hoogte. Een voorzet van Dusan Tadic werd door Zoet losgelaten, maar Tim Sparv schoot de bal van dichtbij naast.
Na het doelpunt van de thuisclub had FC Groningen vooral moeite op het middenveld. De ploeg van trainer Pieter Huistra creëerde ook geen kansen. Een kwartier voor rust onstnapte FC Groningen zelfs aan de 2-0. Robert Braber gaf een dieptepass dwars door de verdediging heen op Geoffrey Castillion, maar de aanvaller van RKC schoot op de voeten van de uitgekomen Van Loo.

Tweede helft

Direct na rust kreeg RKC de eerste mogelijkheid van de tweede helft. Ricky ten Voorde kreeg de bal mee na een fout van Van Dijk, haalde vanaf zestien meter uit, maar zijn schot verdween naast het doel van Van Loo. Even later kreeg FC Groningen een goede mogelijkheid. Na een vrije trap van Tadic schoot David Texeira tegen een RKC-verdediger aan en kwam de bal voor de voeten van Andersson. De Zweed schoot te gehaast, waardoor de bal ruim over vloog.
FC Groningen slaagde er aan het begin van de tweede helft nog niet in om het RKC lastig te maken. Trainer Pieter Huistra greep na een uur spelen in en haalde Jonas Ivens en Leandro Bacuna er af voor respectievelijk Danny Holla en Nicklas Pedersen. Van Dijk was in de 70ste minuut dichtbij een doelpunt. Net als zijn poging in de eerste helft schoot hij vanaf ruim twintig meter hard op het doel van Zoet die de bal tot hoekschop moest verwerken.
Drie minuten later was het dan wel raak voor de FC. Andersson kreeg alle ruimte om vanaf zestien meter uit te halen. De Zweed schoot de bal vervolgens keurig in de linkerbenedenhoek, buiten het bereik van Zoet: 1-1. Na de gelijkmaker kwam FC Groningen negen minuten voor tijd goed weg, nadat invaller Karim Fachtali de bal vanaf de linkerkant in het strafschopgebied tegen de paal schoot. Aan de andere kant schoot Holla even later een vrije trap vanaf ongeveer dertig meter tegen de lat en zo ontsnapte RKC weer. Beide ploegen kregen daarna nog één mogelijkheid op de overwinning, maar zowel het schot van Braber als van Tadic verdween in kansrijke positie naast het doel.
Door het gelijkspel staat FC Groningen voorlopig op de zevende plaats met 18 punten uit 12 wedstrijden.

Opstellingen

RKC Waalwijk: Zoet; Bandjar, Martina, Van Mosselveld, Van Peppen; Sno, Duits, Braber; Van Hout (67' Alakmak), Castillion (80' Fachtali) en Ten Voorde (74' Auassar).
FC Groningen: Van Loo; Hiariej, Van Dijk, Ivens (62' Holla), Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Andersson, Bacuna (62' Pedersen), Tadic; Texeira (81' Bos).