Plichtmatig FC Groningen wint van VVV

GRONINGEN - FC Groningen heeft zondagmiddag met 2-1 gewonnen van VVV Venlo. In een slechte wedstrijd kwam VVV via Wildschut op voorsprong. Bacuna maakte vanaf elf meter gelijk en Texeira bepaalde de eindstand op 2-1. FC Groningen maakte, ondanks dat het ruim een uur met een man meer speelde na de rode kaart van Mei, een zwakke indruk.
Eerste helft

In het 100ste eredivisieduel voor FC Groningen in de Euroborg, zette de thuisploeg de eerste minuten veel druk op de verdediging van VVV. De eerste goede mogelijkheid was na vijf minuten spelen voor Petter Andersson. De aanvoerder schoot vanaf de linkerkant van het strafschopgebied hoog over.
Na iets meer dan tien minuten spelen had FC Groningen recht op een strafschop, nadat de voorzet van de jarige Dusan Tadic tegen de elleboog van VVV-verdediger Andrea Mei kwam. Scheidsrechter Eric Braamhaar stond er bovenop, maar liet doorspelen. Na een kwartier spelen verscheen VVV voor het eerst voor doelman Van Loo. Yanic Wildschut kreeg alle tijd en ruimte om vanaf de rand van het strafschopgebied beheerst het openingsdoelpunt binnen te schieten: 0-1.
Na een halfuur spelen kreeg de thuisploeg hulp van scheidsrechter Braamhaar die een tackle van Mei op Tadic bestrafte met een directe rode kaart en een strafschop. Opmerkelijk, omdat Mei eerst de bal raakte en daarna pas de benen van de Serviër. De strafschop werd vervolgens benut door Leandro Bacuna die VVV-doelman Wilko de Vogt op het verkeerde been zette: 1-1. FC Groningen kreeg na de gelijkmaker nog voldoende kansen op de voorsprong via Lorenzo Burnet (kopbal), Andersson (schot) en Virgil van Dijk (opnieuw kopbal), maar beide ploegen gingen uiteindelijk met 1-1 de rust in.
Tweede helft
Direct na de pauze lag het tempo laag bij FC Groningen, waardoor VVV nog niet in de problemen kwam. Toch kwam de thuisploeg wel op voorsprong in de 51ste minuut. Na een uitstekende individuele actie van Tadic kon David Texeira van dichtbij binnenschieten: 2-1. Het betekende het derde competitiedoelpunt voor de Uruguayaan en de vijfde assist van Tadic dit seizoen.
Daarna werd de wedstrijd minder en zagen de toeschouwers nog maar weinig aanvallende hoogtepunten aan de kant van FC Groningen. Twintig minuten voor tijd had Tadic zijn verjaardag compleet moeten maken met een doelpunt, maar vanaf vijf meter schoot hij nonchalant naast en daardoor hield de FC nog altijd een minimale voorsprong. Aan de andere kant kreeg VVV een kwartier voor tijd nog een aardige mogelijkheid op de gelijkmaker. Van Dijk gleed uit en daardoor had Michael Uchebo ruimte in het strafschopgebied. In plaats van te wachten schoot de aanvaller te gehaast ruim naast het doel van Van Loo.
Vijf minuten voor tijd kwam FC Groningen heel goed weg. Na een enorme blunder van Tom Hiariej, die de bal rond de middenlijn compleet verkeerd inschatte, kwam VVV met twee man op de uitgekomen Van Loo af. Uiteindelijk miste VVV-aanvaller Ahmed Musa voor een bijna leeg doel door op de buitenkant van de paal te mikken. En dat was tekenend voor de wedstrijd, want VVV liet weinig zien en FC Groningen stelde met een man meer zwaar teleur.
FC Groningen staat nu zevende en voegt zich door de overwinning bij het groepje van vier clubs (Ajax, Feyenoord, sc Heerenveen en Vitesse) met 21 punten uit 13 wedstrijden.

Opstellingen

FC Groningen: Van Loo; Hiariej, Van Dijk, Ivens, Burnet; Kieftenbeld (58' Holla), Sparv; Bacuna, Andersson, Tadic; Texeira.
VVV Venlo: De Vogt; Mei, De Regt, Yoshida, Fleuren; Meeuwis, Linssen (68' Musa), Molhoek; Cullen (38' Timisela), Uchebo (84' Nwofor) en Wildschut.

Statistieken

Scheidsrechter: Braamhaar.
Toeschouwers: 21.000.
Doelpunten: 16' Wildschut 0-1, 30' Bacuna 1-1, 51' Texeira 2-1.
Gele kaart: Kieftenbeld, Holla (FC Groningen) en Meeuwis (VVV Venlo).
Rode kaart: Mei (VVV Venlo).