Kansloos Groningen zoek gespeeld door PSV

EINDHOVEN - FC Groningen heeft zaterdagavond de uitwedstrijd tegen PSV met 6-1 verloren. Groningen had de gehele wedstrijd totaal geen vat op de beweeglijke Eindhovenaren die duidelijk een paar maatjes te groot waren voor de FC. Nicklas Pedersen scoo
Eerste helft

In de openingsfase kwam Groningen nauwelijks onder de druk van PSV uit. De Eindhovenaren domineerden en hadden bijna constant balbezit. Na de eerste aanvallen te hebben doorstaan kwam Groningen wat beter in de wedstrijd. Andersson wist na tien minuten spelen in het strafschopgebied een splijtende pass van Virgil van Dijk net niet te controleren waardoor er geen Gronings gevaar ontstond. Na een kwartier spelen kwam PSV op voorsprong. Met een mooie steekbal speelde Mertens Strootman vrij die Van Loo eenvoudig passeerde en doeltreffend afrondde: 1-0.
Groningen kon aanvallend geen enkel gevaar stichten. Halverwege de eerste helft kreeg Matavz een aardige kans, maar zijn stiftje ging naast het doel van Van Loo. Na een half uur spelen verdubbelde PSV de voorsprong. Nadat Andersson een overtreding had gemaakt op de rand van de zestienmeter was het Mertens die de vrije trap feilloos binnentrapte. De ploeg van Pieter Huistra speelde onmachtig en kreeg in de 35e minuut de 3-0 te slikken. Na een fout van Burnet was het Labyad die moeiteloos door de verdediging soleerde en scoorde. Het vaardig combinerende PSV was duidelijk veel te sterk voor de aangeslagen Groningers.

Tweede helft

Groningen kwam dramatisch uit de kleedkamer want twee minuten na de rust werd Wijnaldum vrijgespeeld in het strafschopgebied en schoof de bal kinderlijk eenvoudig langs Van Loo. Daarna was blijkbaar de maat vol voor de FC want bij de eerste de beste aanval richting het doel van PSV was het invaller Pedersen die de 4-1 maakte. De Deen viel gedreven in want vijf minuten later schoot hij net over. De opleving was van korte duur want na een passje van Wijnaldum mocht Matavz in de 55e minuut ook een duit in het zakje doen: 5-1. Burnet schoot na een goede aanval over links de bal na een uur spelen net naast.
Omdat Groningen vooral verdedigend totaal de weg kwijt was, bleven de aanvalsgolven komen. Een schot van Lens werd verkeerd verwerkt door Van Loo waarna Toivonen de 6-1 mocht maken. De gasten wisten zich geen enkele raad met de bewegende spelers van PSV die alle vrijheid kregen om zich uit te leven. De FC probeerde nog wel met de moed der wanhoop ten aanval te trekken, maar PSV bleef dankbaar gebruik maken van de geboden ruimte. Lens knalde vijf minuten voor tijd rakelings naast. Gelukkig beëindigde scheidsrechter Makkelie na exact negentig minuten de lijdensweg van de FC.
FC Groningen heeft 21 punten uit 14 duels en staat daarmee voorlopig op de achtste plaats in de eredivisie.

Opstellingen

FC Groningen: Brian van Loo; Tom Hiariej, Virgil Van Dijk, Jonas Ivens, Lorenzo Burnet; Maikel Kieftenbeld ('46 Danny Holla), Tim Sparv; Petter Andersson, Leandro Bacuna ('69 Matias Jones), Dusan Tadic; David Texeira ('46 Nicklas Pedersen).
PSV: Andreas Isaksson; Stanislav Manolev, Marcelo, Wilfred Bouma, Jetro Willems ('69 Timothy Derijck); Georginho Wijnaldum, Ola Toivonen, Kevin Strootman; Zakaria Labyad ('65 Jeremain Lens), Tim Matavz ('81 Jan Vennegoor of Hesselink), Dries Mertens.
Scheidsrechter: Danny Makkelie.
Doelpunten: '14 Strootman 1-0, '30 Mertens 2-0, '36 Labyad 3-0, '47 Wijnaldum 4-0, '48 Pedersen 4-1, '55 Matavz 5-1, '72 Toivonen 6-1.
Gele kaarten: '16 Kieftenbeld, '76 Marcelo.
Toeschouwers: 33.200.