Instellingen

Groningen in tweede helft langs Heracles

© Acta Fotografie
© Acta Fotografie

GRONINGEN - FC Groningen heeft zondagmiddag de eerste wedstrijd na de winterstop met 2-1 gewonnen van Heracles Almelo. De thuisclub kwam voor rust op achterstand, maar doelpunten van Texeira en Van Dijk zorgden voor de drie punten.

Eerste helft


Groningen begon goed aan het duel en kreeg in de vierde minuut al een grote kans. Een voorzet van Tadic kwam perfect aan bij Andersson, maar de aanvoerder van de FC schoot in kansrijke positie over. Heracles werd na tien minuten gevaarlijk. Overtoom legde de bal knap achter de verdediging van de FC waarna Plet alleen op Luciano af kon. De doelman van Groningen dwong Plet naar buiten waarna de spits overschoot. Na een kwartier spelen werd de verdediging van de FC opnieuw verrast. Een steekbal van achteruit kwam in de voeten van Plet die opnieuw oog in oog kwam te staan met Luciano, maar dit keer tegen de Braziliaan opschoot.

De thuisploeg kwam niet onder de druk uit en kwam in de 16e minuut op achterstand. Opnieuw werd Plet na een mooie aanval in stelling gebracht en ditmaal rondde hij wel doeltreffend af: 1-0. Groningen zat niet in de wedstrijd en halverwege de eerste helft voorkwam Luciano met een katachtige reactie op een schot van Armenteros de tweede tegentreffer. In de tegenstoot kwam Tadic goed door over rechts, maar hij punterde de bal naast. Na een half uur schoot de Serviër de bal uit een vrije trap op de paal. Pogingen van Texeira en Tadic werden met moeite gekeerd door Pasveer.

Tweede helft

Vlak na de pauze kwam FC Groningen op gelijke hoogte. Een afgemeten voorzet van de linkerkant van Tadic werd onberispelijk binnengekopt door Texeira. Het beeld van de wedstrijd was volledig omgeslagen want Groningen drong aan en kwam na een uur spelen op voorsprong. Een scherpe voorzet uit een vrije trap van Andersson werd ingetikt door de inglijdende Van Dijk: 2-1. Heracles, dat in de eerste helft de betere partij was, liet zich nauwelijks nog zien voor het doel van Luciano.

Groningen probeerde voornamelijk via de linkerkant aanvallen op te zetten omdat uitblinker Tadic telkens aanspeelbaar was. In de 78e minuut liet Burnet een goede voorzet los van de rechterkant, maar de kopbal van invaller Bacuna miste kracht en ging naast. Heracles ging vol op de aanval spelen en hierdoor ontstond er ruimte voor de FC. Kwakman maakte vanuit de verdediging een lange rush en kwam met een aardige voorzet die door Texeira naast gekopt werd. Heracles probeerde nog aan te zetten voor een slotoffensief, maar de FC bleef makkelijk overeind en Texeira miste nog een grote kans op zijn tweede van de middag.

FC Groningen heeft 29 punten uit 18 duels en staat op de achtste plaats in de eredivisie.

Opstellingen

FC Groningen: Luciano; Johan Kappelhof, Virgil van Dijk, Jonas Ivens ('35 Kees Kwakman), Lorenzo Burnet; Maikel Kieftenbeld, Tim Sparv; Nicklas Pedersen ('Tim Keurntjes), Petter Andersson ('71 Leandro Bacuna), Dusan Tadic; David Texeira.

Heracles Almelo: Remko Pasveer; Tim Breukers, Ben Rienstra, Antoine van der Linden, Mark Looms; Kwame Quansah, Willie Overtoom, Leirin Duarte; Marko Vejinovic ('78 Daryl van Hieghem), Glynor Plet ('78 Everton), David Armenteros.

Overige feiten

Scheidsrechter: Pol van Boekel.
Doelpunten: '16 Plet 1-0, '48 Texeira 1-1, '61 Van Dijk 2-1.
Toeschouwers: 22.000.
Gele kaarten: '30 Rienstra, '39 Van Dijk, 77 Kwakman, '84 Bacuna, '91 Duarte.