FC Groningen afgestraft door effectief Twente

ENSCHEDE - FC Groningen heeft zondagmiddag de uitwedstrijd tegen FC Twente met 4-1 verloren. Virgil van Dijk bracht vlak na rust de stand terug tot 2-1, maar doelpunten van De Jong en Fer beslisten het duel.
Eerste helft

De openingsfase werd gedomineerd door een blessure voor Tiendalli. Andersson viel ongelukkig op het been van de linksback van Twente die vervangen moest worden. Groningen was in deze fase gelijkwaardig en zat de thuisploeg kort op de huid. Een afstandsschot van Van Dijk ging na acht minuten ver over. Na een kwartier spelen benutte Twente de eerste de beste kans. Een voorzet op maat van John werd feilloos ingekopt door Luuk de Jong: 1-0. Vlak daarna dook Chadli alleen op voor Luciano, maar de doelman van Groningen greep resoluut in.
Halverwege de eerste helft verdubbelde Twente de voorsprong op identieke wijze. Hiariej was weer niet opgewassen tegen de razendsnelle John die een scherpe voorzet afleverde. De Jong kwam slim voor zijn directe tegenstander Kwakman waarna hij de bal knap achter Luciano tikte: 2-0. Groningen kwam nauwelijks meer in het stuk voor. De ploeg van trainer Pieter Huistra had wel iets meer balbezit, maar kansen werden er niet afgedwongen.

Tweede helft

Meteen na rust kwam Groningen terug in de wedstrijd. Een vrije trap van Tadic werd niet goed verwerkt door Twente waarna de bal voor de voeten van Van Dijk viel die de 2-1 scoorde. Groningen domineerde in deze fase. Een schot van Sparv werd onzeker gekeerd door Mihaylov. Toch sloeg Twente na een uur spelen weer genadeloos toe. Voor de derde keer was het de combinatie John-De Jong die dodelijk was. Laatstgenoemde scoorde zijn derde treffer van de middag: 3-1.
In de 65e minuut kwam Groningen met 4-1 achter. Fer combineerde vaardig met De Jong en kopte de bal over Lucano in het doel. Dit was de beslissig in de wedstrijd. Twente ging op zoek naar meer, Groningen kon alleen nog maar tegenhouden. Invaller Bacuna schoot een kwartier voor tijd vanuit kansrijke positie over. Na balverlies van Kieftenbeld kreeg De Jong nog een kans op zijn vierde treffer. Hij werd prachtig diepgestuurd door Ola John, maar dit keer had de Twente-aanvaller gelukkig voor Groningen zijn vizier niet op scherp staan.
FC Groningen staat achtste in de eredivisie met 29 punten uit 19 wedstrijden.

Opstellingen

FC Groningen: Luciano; Tom Hiariej ('64 Tim Keurntjes), Virgil van Dijk, Kees Kwakman, Johan Kappelhof; Maikel Kieftenbeld, Tim Sparv; Nicklas Pedersen ('72 Leandro Bacuna), Petter Andersson ('67 Suk), Dusan Tadic; David Texeira.
FC Twente: Nikolay Mihaylov; Roberto Rosales, Peter Wisgerhof, Douglas, Dwight Tiendalli ('5 Tim Cornelisse); Wout Brama, Nacer Chadli ('73 Joshua John), Leroy Fer; Emir Bajrami ('57 Willem Janssen), Luuk de Jong, Ola John.

Overige feiten

Scheidsrechter: Kevin Blom.
Doelpunten: '14 De Jong 1-0, '23 De Jong 2-0, '47 Van Dijk 2-1, '58 De Jong 3-1, '65 Fer 4-1.
Gele kaarten: '55 Douglas, '63 Sparv.
Toeschouwers: 29.000.