Van Riessen nationaal kampioene op kortebaan in Alteveer

ALTEVEER - Schaatsster Laurine van Riessen uit Leiden is vrijdagavond in Alteveer Nederlands kampioene op de korte baan geworden. Ze onttroonde daarmee Thijsje Oenema, die vorig jaar de titel veroverd had.
De in Groningen woonachtige Oenema, die rechtstreeks uit New York overgekomen was, werd zevende. Het toernooi op de baan van IJsvereniging "De Toekomst" begon anderhalf uur later dan gepland, omdat veel rijdsters door de winterse omstandigheden moeite hadden om tijdig in Alteveer arriveren. Dat gold ook voor titelverdedigster Oenema, die eerder dan gepland landde op Schiphol, maar pas arriveerde toen het toernooi al begonnen was.
Ze mocht nog wel meedoen en startte in het laatste paar van de eerste omloop. De 23-jarige Oenema plaatste zich wel bij de laatste acht, maar werd uiteindelijk zevende. De slechte speelde haar parten. De beste vier plaatsten zich voor de finale, waarin iedereen tegen elkaar moest rijden over de afstand van 140 meter.
Van Riessen won haar eerste twee ritten overtuigend in de snelste tijd. Annette Gerritsen uit Diemen haalde ook twee zeges binnen. Beide rijdsters troffen elkaar in de laatste en beslissende rit. De 25-jarige Van Riessen won. Hierdoor was het zilver voor Gerritsen. Het brons ging naar Leslie Koen uit Giethoorn.