Instellingen

Zwak Groningen kansloos tegen RKC

© Acta Fotografie
© Acta Fotografie

GRONINGEN - FC Groningen heeft zondagmiddag de thuiswedstrijd tegen RKC met 3-0 verloren. De FC stond na vijf minuten spelen al met 2-0 achter en kwam deze klap niet meer te boven. Groningen creëerde nauwelijks kansen en verloor terecht.

Eerste helft


De wedstrijd begon dramatisch voor de FC want al in de eerste minuut kreeg de thuisploeg een strafschop tegen. Kwakman werd in het strafschopgebied uitgekapt door Neméth en beroerde de Hongaar heel licht. Hij ging theatraal tegen de grond, maar scheidsrechter Liesveld vond het een penalty. Ten Voorde schoot de bal vervolgens binnen. Niet veel later lag de tweede tegentreffer al achter Luciano. Een corner van de rechterkant werd door Andersson in eigen goal gekopt. Na deze mokerslagen had Groningen meer balbezit, maar kansen werden er niet gecreëerd.

Een schot in de 23e minuut van Ten Voorde was een prooi voor Luciano. Groningen slaagde er niet in het vele balbezit om te zetten in goedlopende aanvallen. Vijf minuten voor rust kreeg Groningen de eerste goede kans. Tadic speelde Texeira vrij in het strafschopgebied waarna het schot van de Uruguayaan werd gestopt door Zoet. Luciano hield de FC vervolgens op de been. Neméth kreeg de bal voor zijn voeten en met een mooi lobje leek hij de Braziliaan te verschalken. Met een uiterste krachtsinspanning tikte Luciano de bal vlak voor de lijn tegen de paal.

Tweede helft

Groningen wisselde twee keer in de rust. Johansson kwam voor Kwakman en Bacuna verving Sparv. De ploeg van trainer Pieter Huistra probeerde druk uit te oefenen op het doel van RKC, maar slaagde hierin totaal niet. In de 65e minuut werd de wedstrijd beslist. Een afgeslagen corner viel voor de voeten van Ramos die de bal knap achter Luciano volleerde: 0-3.

In de slotfase probeerde Groningen nog aan te zetten, maar het geloof in een goed resultaat was allang verdwenen. Luciano voorkwam met een paar acties dat het nog erger werd voor de FC. Er werd geen aanvaardbare aanval meer op de redelijk goed bespeelbare mat gelegd. Andersson kwam in de 80e minuut goed door over de rechterkant, maar besloot voor eigen succes te gaan in plaats van de bal voor te geven. Dit was illustratief voor het gebrek aan samenhang bij FC Groningen.

FC Groningen blijft ondanks de nederlaag op de achtste plaats staan in de eredivisie met 29 punten uit 20 wedstrijden.

Opstellingen

FC Groningen: Luciano; Tom Hiariej, Virgil van Dijk, Kees Kwakman ('46 Emil Johansson), Johan Kappelhof; Maikel Kieftenbeld, Tim Sparv ('46 Leandro Bacuna); Nicklas Pedersen ('66 Suk), Petter Andersson, Dusan Tadic; David Texeira.

RKC Waalwijk: Jeroen Zoet; Sigourney Bandjar, Henrico Drost, Guy Ramos, Ard van Peppen; Sander Duits ('46 Adil Auassar), Aaron Meijers, Robert Braber ('76 van Mosselveld); Mitchell Schet, Krisztián Németh ('81 Geoffrey Castillion), Leon ten Voorde.

Overige feiten

Scheidsrechter: Richard Liesveld.
Toeschouwers: 21.644.
Doelpunt: 0-1 '2 Ten Voorde, 0-2 '5 Andersson (e.d.), 0-3 '64 Ramos.
Gele kaarten: '24 Duits, '53 Kappelhof, '58 Meijers, '73 Suk.