Scherp Groningen speelt PSV van de mat

GRONINGEN - FC Groningen heeft zondagmiddag de reeks nederlagen overtuigend een halt toe geroepen door op eigen veld met 3-0 te winnen van PSV. Suk scoorde twee keer, de gasten speelden het laatste half uur met tien man na een rode kaart voor Manolev.
Eerste helft

In de beginfase waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Andersson leed balverlies op het middenveld, maar PSV wist Matavz niet in stelling te brengen. Groningen probeerde vroeg druk te zetten, de gasten hadden meer balbezit. Voor beide doelen gebeurde weinig. Groningen probeerde na een kwartier spelen voorzichtig het initiatief te nemen. Een schot van Bacuna ging over. Het tempo in het duel was van beide kanten veel te langzaam om een aantrekkelijk schouwspel op te leveren.
Uit het niets kwam Groningen in de 28e minuut op voorsprong. Een knappe combinatie in het hart van de verdediging van PSV tussen Andersson en Suk werd door laatstgenoemde keurig afgerond. Gesteund door de treffer zocht de FC nadrukkelijker de aanval. PSV bleef slordig spelen. Door een individuele actie van Mertens kregen de gasten wel een goede kans. De Belg kapte naar binnen, maar doelman Luciano wist de bal met een mooie redding uit het doel te houden. Burnet was op slag van rust dichtbij de tweede goal, Marcelo blokte net op tijd.

Tweede helft

Groningen bleef fel spelen en kreeg daarvoor al snel de beloning in de vorm van een tweede goal. Een snelle aanval over de linkerkant werd precies op maat afgegeven door Tadic en feilloos afgewerkt door Bacuna: 2-0. PSV kwam vlak daarna nog verder in de problemen toen Manolev voor een schwalbe zijn tweede gele kaart kreeg en kon vertrekken. Tadic speelde zich na een uur spelen keer knap vrij, maar zijn schot uit een moeilijke hoek werd gekeerd door Isaksson.
Met het inbrengen van Jan Vennegoor of Hesselink probeerde PSV het tij nog te keren. De verdediging van FC Groningen bleef echter eenvoudig op de been omdat de passing bij de Eindhovenaren ver beneden de maat was. Een kwartier voor tijd besliste Suk op magistrale wijze de wedstrijd. Isaksson kwam na slordig verdedigen noodgedwongen uit zijn goal, schoof de bal in de voeten van de Koreaan die met een schitterende lob vanaf dertig meter doel trof. Groningen speelde daarna de wedstrijd geroutineerd uit, PSV kwam er niet meer aan te pas.
FC Groningen stijgt door deze overwinning naar de achste plaats in de eredivisie met 32 punten uit 22 wedstrijden.

Opstellingen

FC Groningen: Luciano; Johan Kappelhof, Jonas Ivens, Kees Kwakman, Lorenzo Burnet ; Tim Keurntjes, Petter Andersson ('90+1 Nick Bakker); Hyun-Jun Suk ('89 Thomas Enevoldsen), Leandro Bacuna, Dusan Tadic; David Texeira.
PSV: Andreas Isaksson; Stanislav Manolev, Timothy Derijck, Marcelo, Jetro Willems ('46 Wilfred Bouma); Georginho Wijnaldum ('70 Jan Vennegoor of Hesselink), Ola Toivonen, Kevin Strootman; Jeremain Lens ('46 Zakaria Labyad), Tim Matavz, Dries Mertens.

Overige feiten

Scheidsrechter: Reinold Wiedemeijer.
Toeschouwers: 22.334.
Doelpunten: '28 Suk 1-0, '51 Bacuna 2-0, '75 Suk 3-0.
Gele kaarten: '35 Kappelhof, '43 Ivens, '48+'56 Manolev.
Rode kaart: '56 Manolev (2xgeel).