Weblog: Zelfs een dondergod wil wel eens zon zien

Theo de Dondergod
Theo de Dondergod
'Denk je dat je het voorjaar gaat zien, word je wakker met 15 cm verse sneeuw en het vooruitzicht dat het de hele dag blijft sneeuwen.'Rob Schuur, aftredend voorzitter van de Groninger basketbaltrots, laat de wereld dikwijls meegenieten van zijn vakantieavonturen. Zelden was een tweet van Schuur van zo een beeldsprakige schoonheid.
Hoogstwaarschijnlijk onbedoeld schetste hij - in iets minder dan 140 tekens - de pijnlijke situatie bij de club waar hij nog altijd de scepter zwaait. Pijnlijk, omdat Groningen zo graag de titel ‘basketbalstad van Nederland’ voert, maar die de laatste weken andermaal niet waar maakt.
Stap buiten de deur en je ruikt en proeft de lente.
Nou, niet bij GasTerra Flames. Daar is het al een paar weken druilerig met weinig kans op verbetering. En, inderdaad, sinds gisteren is de temperatuur verder gedaald en ligt er plots een extra pak sneeuw op de stoep waar Donar niet op zit te wachten. Zelfs een dondergod wil wel eens zon zien.
Berend Hoekstra, voorzitter van de commissie die voor de club een nieuw bestuur zoekt, deed gisteravond een boekje open over de stand van zaken. ‘Te weinig chemie’, ‘het slagveld overzien’ en ‘spannende dagen’. Er sprak weinig hoop uit de woorden van de burgemeester van Leek.
Dat het niet de goede kant op gaat, werd eigenlijk vorige week al duidelijk. RTV Noord onthulde dat een bijna voltallig bestuur klaar stond om het roer over te nemen, maar om onduidelijke redenen uiteen werd gedreven. Ruurd Voorneveld, een der wijzen, stapte erom uit de benoemingscommissie. Een teken aan de wand, maar Hoekstra zette door. Met een deel van die beoogde bestuurders durfde hij het alsnog wel aan; hijzelf in de rol van trotse voorzitter (ad interim), tot op zijn minst het begin van het nieuwe seizoen.
Maar het lukte hem zondag niet om daar ‘een klap op te geven’. Dat hij daarover meteen zó open naar buiten trad, was voor velen een verrassing, ook voor de beoogde nieuwe bestuurders. Er was namelijk radiostilte afgesproken. Hoekstra slingerde zijn verhaal echter de ether in, met alle gevolgen van dien.
Hoe goed zijn bedoelingen ook zijn geweest, aan Hoekstra kleeft nu de zweem van eigenbelang. Hij wil te graag zélf een tijdje op het pluche zitten bij Flames, evenals de andere wijzen. Voormalig ‘Moe Donar’ Grietje Pasma kwam er zelfs openlijk voor uit: de post van commercieel bestuurder was wel wat voor haar. En ook Ronald Arkema en Yolanda Bouw hebben buiten de commissie de schijn tegen. Arkema, lid van de grote sponsorclub van Flames, zou het wel hebben zien zitten om een raad van commissarissen te installeren. Om daar zelf vervolgens zitting in te nemen. Bouw, hoofd van het managementbureau van Flames, heeft onmogelijk objectief kunnen stemmen over een nieuwe bestuursstructuur die gevolgen had voor haar eigen baan. Blijft over: de voorzitter van de supportersvereniging…
Wat nu? Red ons, Berend Hoekstra. Voorkom een soap die tot na de play-offs duurt. De commissie van wijzen heeft sinds januari met meerdere agenda’s gewerkt en die van de club is ondergesneeuwd geraakt. Geef de opdracht om een nieuw bestuur te vormen maar terug aan Rob Schuur. Hij weet er na zijn wintersportuitje vast wel raad mee. Want ’t wordt écht tijd voor beter weer bij Donar.