Rudy Vriend wint Omloop van de Veenkoloniën

VEENDAM - Rudy Vriend uit Schagen heeft zaterdag namens Bike4Air/NWVG uit Groningen de 25ste Omloop van de Veenkoloniën op zijn naam geschreven. Vriend kwam na een solo van ruim twintig kilometer alleen over de streep in Veendam.
De 30-jarige Vriend rondde het ploegenspel van de NWVG fraai af. De wielerformatie uit Groningen had de hele dag controle over de wedstrijd. Dat begon al na 35 kilometer toen een groep van zestien de benen nam met daarin vijf NWVG-ers. Na negentig kilometer reden in de buurt van Blijham zes man hieruit weg.
Naast Vriend en Niels de Blaauw van de NWVG was onder meer Bas de Haan uit Meedhuizen ook van de partij. De Haan hield het niet vol en moest lossen. Er bleven vier man over en vlak voor Nieuwe Pekela nam Vriend de benen.
Met bijna een minuut voorsprong boekte hij zijn eerste klassieke zege. "Ik ben in 2009 Nederlands kampioen geworden, maar heb nooit een klassieke overwinning behaald. Daarom heb ik een stapje terug gedaan om dit doel nog te realiseren en hij is binnen."
Jan Bos uit Nieuwehorne werd tweede. Niels de Blaauw uit Gieten, maakte het succes voor de NWVG compleet door derde te worden. Rick Ottema uit Muntendam werd namens de organiserende vereniging de Stormvogels zesde. NWVG-er Cor van Leeuwen, die vorig jaar de Omloop van de Veenkoloniën won, eindigde als zevende.