FC Groningen speelt in de halve finale van de KNVB-beker uit tegen Feyenoord

Lukkien is blij met keeper Jurjus na de uitschakeling van Fortuna
Lukkien is blij met keeper Jurjus na de uitschakeling van Fortuna © ANP
FC Groningen moet het in de halve finale van de KNVB-beker opnemen tegen Feyenoord. De ploeg van trainer Dick Lukkien moet daarvoor naar de Rotterdamse Kuip.
De loting werd zaterdagavond verricht in het tv-programma De Eretribune van ESPN. De halve finalewedstrijden worden gespeeld op/tussen 27 en 29 februari om 20.00 uur. De andere halve finale gaat tussen Cambuur, dat thuis speelt, en NEC.

Dertienvoudig bekerwinnaar

Met Feyenoord stuit FC Groningen op de regerend landskampioen. Momenteel staan de Rotterdammers tweede in de eredivisie, met tien punten achterstand op koploper PSV. Feyenoord bereikte de halve finale door overwinningen in de eigen Kuip op FC Utrecht (2-0), PSV (1-0) en AZ (2-0).
Feyenoord heeft dertien KNVB-bekers in z'n prijzenkast staan. De laatste keer dat de Rotterdammers de cup wonnen was in 2018, via een 3-0 zege op AZ. In 2020 was Feyenoord (net als FC Utrecht) ook finalist, maar toen werd het toernooi als gevolg van corona gestaakt.
Beeld uit de laatste confrontatie met Feyenoord in 2023: Jahanbakhsh vs. Pepi en Willems
Beeld uit de laatste confrontatie met Feyenoord in 2023: Jahanbakhsh vs. Pepi en Willems © Orange Pictures

Vier keer tegenover elkaar

FC Groningen en Feyenoord troffen elkaar vier keer eerder voor de beker. Drie keer, in 1994, 1998 en 2007, trokken de Rotterdammers aan het langste eind. In januari 1983 won de FC in de achtste finales, in een uitverkocht Oosterparkstadion, met 2-0. De doelpunten werden gemaakt door Jan de Jonge en Ron Jans.
De Groningers bereikten de kwartfinale van deze bekercompetitie door overwinningen op Fortuna Sittard (na penalty's 0-0, afgelopen week), uit bij Excelsior (2-0, 16 januari), op bezoek bij Willem II (19 december, 3-1) en uit bij Rijnsburgse Boys (op 1 november, 1-0).

Finale op zondag 21 april

De KNVB-bekerfinale wordt op zondag 21 april om 18.00 uur gespeeld in het stadion van Feyenoord. Mocht FC Groningen de finale halen, dan speelt het een thuiswedstrijd in De Kuip.