FC Groningen wint met ruime cijfers van FC Den Bosch na moeizame wedstrijd

Een doelpunt wordt gevierd met de fans
Een doelpunt wordt gevierd met de fans © Jan Westman
FC Groningen heeft maandagavond met 4-1 gewonnen van FC Den Bosch. Na een moeizaam eerste uur vielen alle treffers in het laatste halfuur. Op het kunstgras van stadion De Vliert maakten Rui Mendes en Romano Postema er allebei twee.
Bij FC Groningen waren Luciano Valente en Laros Duarte vooraf twijfelgevallen. Valente bleek uiteindelijk fit genoeg om te starten, maar Duarte niet. De doelpuntenmaker van vorige week tegen Feyenoord nam plaats op de bank en zag dat Joey Pelupessy zijn plek in de basis overnam.
Waar FC Groningen een aantal dagen eerder in Rotterdam in de eerste helft veel kansen bij elkaar speelde, ging het in Den Bosch een stuk moeizamer. Eerder dit seizoen verloor de FC met 3-0 van de huidige nummer laatst en ook maandag was het niet eenvoudig.

Moeizame eerste helft

Tekenend voor de Trots van het Noorden was een mogelijkheid na ongeveer twintig minuten spelen. De FC mocht aanleggen voor een vrije trap, normaal gesproken een serieuze kans voor Duarte, maar die speelde niet. Nu stond Leandro Bacuna achter de bal, maar die probeerde het niet ineens. De aanvoerder legde de bal breed op Marco Rente, alleen was de poging van de Duitser niet gevaarlijk.
Tekst gaat verder na de foto
Leandro Bacuna met zijn schietkans eerder in de wedstrijd
Leandro Bacuna met zijn schietkans eerder in de wedstrijd © Jan Westman
Aan de andere kant ontstonden soms hachelijke momenten uit hoekschoppen. De corners van de Brabanders werden vaak in het vijfmetergebied van keeper Hidde Jurjus geplaatst. Daar moesten de Groningers alert zijn. Uiteindelijk schoot FC Den Bosch niet één keer tussen de palen en konden de ploegen aan de thee zonder te hebben gescoord.

Bossche topscorer doet het

De wedstrijd leek na rust in bijna niets op alles wat er voor rust plaatsvond. Direct uit de kleedkamer was de thuisploeg sterker en gevaarlijker en dat werd beloond met de openingstreffer. Na een voorzet vanaf de linkerkant verscheen topscorer Kacper Kostorz bij de tweede paal. Slechts een paar meter vanaf het doel van Jurjus werkte hij de bal binnen: 1-0.
Op dat moment stonden er aan Groningse zijde al twee wissels klaar. Laros Duarte en Rui Mendes vervingen Valente en Pelupessy. Duarte mocht al vrij snel aanleggen voor één van zijn specialiteiten, maar zijn vrije trap eindigde in een tweemans muur. De ploeg van Lukkien had een halfuur om langszij te komen zodat het aansluiting kon houden met de bovenste plekken van de ranglijst.

Eerste Groningse doelpunten Mendes

En dat lukte tien minuten later. Invaller Mendes stond tot op heden nog droog voor de FC en jaagde vol door op keeper Krisztian Hegyi, die te veel tijd nodig had om een bal weg te schieten. De Portugees sprong en zag de bal via zijn lichaam in het doel belanden. Het was zijn eerste treffer voor de ploeg van Lukkien: 1-1.
De wedstrijd was duidelijk tot leven gekomen. Lukkien bracht Thijmen Blokzijl in plaats van Isak Määttä en dat betekende dat Marvin Peersman als linksback ging spelen. Een minuut daarna stoomde de Belg voor het eerst op na een lange pass van Johan Hove. Peersman gaf voor en vond Romano Postema. Die knikte raak en zette de Trots van het Noorden op voorsprong: 2-1.
Tekst gaat verder na de foto
Romano Postema viert zijn treffer
Romano Postema viert zijn treffer © Jan Westman
Daarna liep Groningen verder uit en weer waren Postema en Mendes belangrijk. Postema schoot op doel en zag zijn poging gekeerd worden. In de rebound plaatste Mendes de bal in het doel. Zijn tweede in dienst van FC Groningen en een ruime voorsprong: 3-1.
Het slot was voor Postema. Een schot van Duarte werd nog geblokt en de aanvaller reageerde het meest alert van iedereen. Zijn schot eindigde tegen de touwen en daarmee maakte hij zijn negende treffer van het seizoen: 4-1.
Zo kon de Trots van het Noorden een moeizaam verlopen eerste uur afsluiten met een spetterend laatste halfuur. Door de goals van Mendes en Postema behoudt de FC de aansluiting met de bovenste plekken. Directe promotie heeft het nog steeds volledig in eigen hand. De achterstand op nummer 2 Roda bedraagt nog 6 punten, FC Groningen heeft ook een wedstrijd minder gespeeld.
Vrijdag tegen MVV
De strijd voor promotie gaat vrijdag 8 maart door. Dan komt MVV Maastricht op bezoek in de Euroborg. De Limburgers staan twaalfde op de ranglijst met 37 punten.