Warming-up: FC Den Bosch - FC Groningen

Teleurstelling bij Kristian Lien en Leandro Bacuna na de 3-0 thuisnederlaag tegen FC Den Bosch
Teleurstelling bij Kristian Lien en Leandro Bacuna na de 3-0 thuisnederlaag tegen FC Den Bosch © Jan Westman
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Deze keer op de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch.
Een groter contrast is haast ondenkbaar: van een volle Kuip in de halve finale van de beker tegen de regerend landskampioen, naar een competitiewedstrijd in De Vliert tegen de hekkensluiter van de eerste divisie, FC Den Bosch. Toch staat er veel op het spel: FC Groningen kan zich amper puntenverlies meer veroorloven in de strijd om rechtstreekse promotie, want de verschillen zijn klein in de eerste divisie.
Koploper Willem II verloor deze speelronde van FC Emmen (2-0), terwijl nummer twee Roda JC niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel. Bij winst in Den Bosch loopt de FC dus in op beide clubs, maar dat is nog geen vanzelfsprekendheid: uitgerekend tegen FC Den Bosch leed FC Groningen de grootste nederlaag dit seizoen. In de Euroborg werd het op 29 september 3-0 voor de Brabanders.

De vorm: FC Groningen

FC Groningen kreeg complimenten na het verloren bekerduel tegen Feyenoord (2-1). Trainer Dick Lukkien sprak daags na de bekeruitschakeling vooral over de goede dingen. 'Ik vond met name hoe wij verdedigd hebben van moed en lef getuigen. En ook gewoon van kwaliteit, want we moesten keuzes maken. Veel keuzes. Dat hebben we denk ik echt heel goed gedaan en niet alleen de eerste helft trouwens. Ook de tweede helft, want als ik het terugkijk, dan denk ik dat we alleen van minuut 45 tot 60 echt in de problemen zijn geweest.'
De 3-0 nederlaag tegen FC Den Bosch in september was het begin van een ontzettend zwakke periode in de competitie. FC Groningen wist toen liefst zeven duels op rij niet te winnen en die negatieve serie kan de ploeg aan het einde van het seizoen lelijk opbreken.
'Sindsdien zijn wij vaster geworden', zegt Lukkien. 'Er is steeds meer finetuning in de ploeg gekomen en daardoor spelen we ook met meer vertrouwen, want dat krijg je als je wint.' In veertien competitieduels verloor FC Groningen slechts één keer en dat was op bezoek bij Dordrecht (1-0).
Lees verder na de video
Dick Lukkien: 'Wedstrijd tegen FC Den Bosch is er één die we moeten winnen'
Mogelijk kan Lukkien maandagavond niet beschikken over Luciano Valente en Laros Duarte. Het is nog onzeker of ze fit genoeg zijn om te kunnen spelen. Wouter Prins en Tika de Jonge zijn sowieso afwezig vanwege blessures.

De vorm: FC Den Bosch

FC Den Bosch beleeft al anderhalf jaar een sportief inktzwarte periode. Bijna een jaar geleden, op 3 maart 2023, verloren de Bosschenaren met maar liefst 13-0 bij PEC Zwolle. De Brabanders eindigden de competitie op de voorlaatste plek. Dit seizoen gaat het nauwelijks beter en staat de ploeg van de Poolse trainer Tomasz Kaczmarek zelfs op laatste plek met 20 punten uit 27 wedstrijden. FC Den Bosch won dit seizoen, naast het uitduel tegen FC Groningen, thuis van SC Cambuur (3-1), MVV (3-2) en TOP Oss (1-0).
Verder een opvallende statistiek: FC Den Bosch speelde tot nu toe zes keer doelpuntloos gelijk. Alleen TOP Oss scoorde minder vaak (22) dan Den Bosch (24). Een van de lichtpuntjes dit seizoen is Kacper Kostorz. De Poolse spits scoorde tien keer dit seizoen, waaronder in de Euroborg.
Volgens trainer Kaczmarek wil zijn ploeg maandagavond laten zien wat ze wél kunnen. 'Echt, ik denk dat we geen betere tegenstander hadden kunnen treffen om te laten zien wat we in onze mars hadden. Dus juist nu is mijn oproep: kom massaal naar De Vliert om ons te steunen', zegt hij in het Brabants Dagblad.

Waar moeten we op letten?

Romano Postema is topscorer bij FC Groningen met zeven treffers. Maar zijn laatste doelpunten zijn alweer even geleden. Dat was op 26 januari tegen Jong AZ, toen hij twee keer scoorde. Postema speelt tegen zijn oude club. In het seizoen 2020/2021 werd hij uitgeleend aan Den Bosch; hij maakte tien doelpunten in Bossche dienst.
FC Groningen is na het gelijkspel van Roda JC (1-1) afgelopen vrijdag de minst gepasseerde ploeg van de eerste divisie met 22 tegentreffers. Wel met de kanttekening dat de FC twee duels minder gespeeld heeft. Doelman Hidde Jurjus hield tot toe negen keer zijn doel schoon, sinds zijn basisdebuut op 23 oktober tegen FC Emmen (0-0).
FC Groningen heeft een druk programma in maart, want vrijdagavond wacht MVV alweer, gevolgd door een uitwedstrijd tegen Jong PSV, volgende week maandagavond. Daarna wacht De Graafschap-thuis, alvorens de competitie tijdelijk stilligt voor de FC vanwege interlands. Op vrijdagavond 29 maart speelt Groningen de kraker tegen ADO Den Haag en drie dagen later de inhaalwedstrijd in Emmen op Tweede Paasdag.

Historie

FC Groningen ging zeven keer eerder op bezoek bij FC Den Bosch in de eerste divisie. FC Groningen won één keer, speelde drie keer gelijk en verloor drie duels van de Bosschenaren. De laatste ontmoeting in de eerste divisie was op 13 september 1998; het duel eindigde in 0-0. De enige zege was op 1 september 1976: FC Groningen won met 2-1 door doelpunten van Henk Cornelis en Eddy Bakker. In de eredivisie stonden beide clubs voor het laatst tegenover elkaar op 17 april 2005. FC Groningen won met 2-1 in De Vliert door twee doelpunten van Erik Nevland.

Volg FC Den Bosch - FC Groningen live

De wedstrijd is maandagavond live te volgen via Radio Noord en de app en website van RTV Noord. FC Den Bosch - FC Groningen begint om 20.00 uur. De radio-uitzending van FC Groningen Live start om 19.30 uur. Hans Waalkens presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Martin Drent doet de analyse. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op app en website.

Blessures/schorsingen

Tika de Jonge en Wouter Prins zijn geblesseerd; Luciano Valente en Laros Duarte zijn een vraagteken.

Vermoedelijke opstelling

De vermoedelijke opstelling tegen FC Den Bosch
De vermoedelijke opstelling tegen FC Den Bosch © RTV Noord