Haan wint dernykoers en is tweede in eigen Omloop Bedum

Wouter Haan heeft dinsdagavond in zijn eigen woonplaats de dernykoers in de 30e Omloop van Bedum gewonnen. In het eerder op de avond verreden criterium werd Haan tweede achter de Duitser Martin Bauer uit Dresden.
Het waren voor de 21-jarige Haan zijn eerste twee podiumplaatsen van het seizoen. In het jubileumcriterium over 80 kilometer probeerde Haan om samen met onder andere Marco Hoekstra uit Haren in de voorlaatste ronde weg te rijden om een massasprint nog te vermijden.
Een massasprint werd het wel, waarbij Haan, in 2011 winnaar in Bedum, nog goed genoeg van voren zat om als tweede over de streep te komen. De kleine Martin Bauer had de rapste benen. Vladi Riha uit Bremen werd derde.
In een levendige koers slaagde geen enkele kopgroep erin om definitief uit de greep van het grote peloton, bijna 120 renners, te blijven. Paul de Haan uit Meedhuizen werd zesde net voor Marco Hoekstra. Marathonschaatser Johan Knol uit Midwolde eindigde als negende.
Achter de derny's ging het na een koers over 20 minuten en 4 ronden in de finale tussen Haan en Jeff Vermeulen uit Borger. Het verschil op de streep bedroeg 4 honderdste seconde in het voordeel van de Bedumer. Bauer werd derde.