Liveblog FC Groningen - AZ 2-1 #groaz (gesloten)

FC Groningen neemt het vanmiddag in de Euroborg op tegen AZ uit Alkmaar. U kunt de wedstrijd live volgen bij Radio Noord In het programma FC Groningen live.
90+3' AFGELOPEN
FC Groningen wint in de Euroborg van AZ met 2-1. Groningen passeert AZ op de ranglijst en klimt naar de achtste plek.
90' De officiële speeltijd zit erop. Nog drie minuten blessuretijd.
89' Gouweleeuw probeert van grote afstand het doel van Bizot onder vuur te nemen. Zijn schot gaat echt hoog over.
88' Van der Velden kan niet meer verder. Andraz Kirm is zijn vervanger.
87' Van der Velden is erbij gaan zitten. Hij heeft last van een blessure. FC Groningen zal het nog een paar minuten uit moeten houden om de winst over de streep te trekken.
84' Nog zes minuten officiële speeltijd. Overtoom schiet de bal vanaf twintig meter een metertje naast het doel van Bizot.
77' Hiariej verlaat het veld. Rasmus Lindgren is zijn vervanger.
71' DOELPUNT! 2-1 Een gouden wissel! Van der Velden geeft voor vanaf rechts en Richairo Zivkovic, die koud een minuut in het veld staat, kopt de bal in het doel.
70' De eerste wissel van FC Groningen. Richairo Zivkovic komt in het veld voor Adorján. Hij zal in de spits gaan staan. Van der Velden komt aan de rechterkant te staan.
69' De wedstrijd gaat op en neer. Tjaronn Chery krijgt een goede kans. Een voorzet van Van der Velden komt voor de voeten van de middenvelder, maar zijn schot komt recht op doelman Esteban af.
66' AZ wisselt voor de tweede keer. Spits Denni Avdic vervangt de andere spits Aron Jóhannsson.
58' DOELPUNT! 1-1 Het staat alweer gelijk. Maarten Martens legt de bal terug op Johann Berg Gudmundsson. Zijn schot hobbelt tergend langzaam langs Marco Bizot.
56' Eerste wissel van de wedstrijd: Elm verlaat namens AZ het veld. Willie Overtoom is zijn vervanger.
55' Een domme overtreding van uitblinker Kostic kost de aanvaller van FC Groningen een gele kaart.
52' DOELPUNT! 1-0 Een vrije trap van Van der Velden wordt door Botteghin op de paal gekopt, de bal komt tegen de voet van AZ-verdediger Nick Viergever en verdwijnt in het doel. 50' Leuke aanval van Groningen. Stéfano Magnasco speelt zijn man uit op de achterlijn, legt terug op Van der Velden, maar zijn schot wordt gekraakt door een AZ-speler.
46' AZ heeft afgetrapt voor de tweede helft. Beide ploegen hervatten ongewijzigd de wedstrijd.
Analist Barend Beltman zegt op Radio Noord dat hij FC Groningen 'heel aardig' vindt spelen. Het is niet geweldig voetbal, maar hij ziet een ploeg met durf, aanvalsdrang en strijd.
45+1' Het is rust. Er is nog niet gescoord in de Euroborg. FC Groningen heeft genoeg mogelijkheden gekregen om de score te openen. De thuisploeg had ook zeker een doelpunt verdiend.
42' Kostic stuurt Wijnaldum diep. De linksback geeft goed voor, maar Van der Velden krijgt zijn hoofd niet goed achter de bal.
40' Viktor Elm heeft alle vrijheid om vanaf twintig meter van het doel uit te halen. Hij raakt de bal echter niet goed, waardoor deze hoog over vliegt.
37' Kostic omspeelt Jeffrey Gouweleeuw en wordt onreglementair gestopt. De verdediger krijgt een gele kaart.
28' De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor AZ-verdediger Jan Wuytens.
26' Wederom een goede actie van Kostic. Zijn voorzet komt voor de voeten van Eric Botteghin, maar de verdediger maait langs de bal. De voorzet die daarna wordt gegeven, wordt door Botteghin met een omhaal over het doel geschoten.
24' Barend Beltman is in de studio behoorlijk positief over het spel van FC Groningen in het eerste kwart van de wedstrijd. Hij merkt dat Hiariej veel dieper speelt en dat is positief voor het spel van Groningen.
18' Wéér een kans voor Groningen. De grootste van de wedstrijd tot nu toe. Uitblinker Kostic stuurt Adorján de diepte in, maar zijn inzet is te slap en kan daardoor gekeerd worden door Esteban.
16' Kostic stuurt Giliano Wijnaldum de diepte in, zijn voorzet komt bij Van der Velden, maar de omhaal van de spits gaat over.
13' Schot van Kostic nu. Vanaf de punt van het strafschopgebied, probeert hij de bal in de verre hoek te schieten. Esteban kan namens AZ redding brengen.
10' Tom Hiariej probeert het van grote afstand. Zijn schot gaat hoog over.
4' De eerste kans van de wedstrijd is voor de thuisploeg. Filip Kostic omspeelt zijn tegenstander, zoekt de achterlijn op en schiet tegen AZ-doelman Esteban op. In de rebound doet Krisztián Adorján hetzelfde.
1' FC Groningen heeft afgetrapt. De wedstrijd is begonnen.
In de studio van Radio Noord is oud-speler van FC Groningen Barend Beltman de analist. Hij hoopt op een vroege goal van Groningen, zodat de vieze smaak van de nederlaag tegen FC Twente snel weggespoeld kan worden en het vertrouwen bij de spelers in het veld groeit.
FC Groningen zal zich willen revancheren voor de blamerende 5-0 nederlaag tegen FC Twente van vorige week. AZ zal het doen zonder Gertjan Verbeek. De trainer werd vorige week ontslagen na de 2-1 winst tegen PSV. Martin Haar is zijn tijdelijke vervanger op de bank.
Bij Groningen was het onzeker of Nick van der Velden kon spelen. Hij had wat last van zijn knie, maar is op tijd hersteld. Michael de Leeuw is ziek en Género Zeefuik is net hersteld van ziekte en ontbreekt ook in de selectie.
Johan Kappelhof ontbreekt vanwege een schorsing na zijn rode kaart van vorige week. Stéfano Magnasco begint in de basis.

Opstellingen:

FC Groningen: Bizot; Magnasco, Botteghin, Letschert, Wijnaldum; Kieftenbeld, Hiariej (77' Lindgren); Chery, Adorján (70' Adorján), Van der Velden (88' Kirm), Kostic
AZ: Esteban; Johansson, Wuytens, Gouweleeuw, Viergever; Ortiz, Elm (56' Overtoom), Gudelj; Gudmundsson, Jóhannsson (66' Avdic), Martens
Scheidsrechter: Nijhuis
Gele kaart: Kostic (FC Groningen), Wuytens, Gouweleeuw (AZ)

Toeschouwers: