Liveblog FC Groningen - NEC 5-2 #gronec (gesloten)

FC Groningen won zondagmiddag in de Euroborg met 5-2 van NEC. Lees hier het liveblog over de wedstrijd terug.
90+2'
Liesveld fluit voor het einde. Groningen wint de emotionele wedstrijd met 5-2. Michael de Leeuw was met drie treffers de grote man. Vooral zijn tweede doelpunt was van grote schoonheid.
90+1' Kostic omspeelt twee spelers, maar wordt aan zijn shirtje getrokken. Conboy krijgt de gele kaart. Uit de vrije trap schiet Kirm wild over.
89' Man van de wedstrijd Michael de Leeuw gaat naar de kant. Hij scoorde drie keer. Zijn vervanger is de van een blessure herstelde Género Zeefuik.
83 Seydina Diarra komt in het veld voor de beste man van NEC deze middag: Jahanbakhsh.
81' Kostic krijgt een goede schietkans, maar glijdt uit over het spekgladde veld. Even later krijgt De Leeuw dé kans op zijn vierde treffer van de middag, maar hij schiet de bal oog-in-oog met de doelman tegen het lichaam van de sluitpost.
80' Rasmus Lindgren komt in het veld voor Kieftenbeld.
78' Magnasco speelt een uitstekende wedstrijd. De rechtsachter gaat goed door en legt breed op Chery. De middenvelder van Groningen raakt de bal niet goed, waardoor Johnsson de bal simpel op kan pakken.
76' Het publiek gaat massaal staan en brengt nogmaals een eerbetoon aan de overleden Martin Koeman. Zoons Erwin en Ronald kijken vanaf de tribune toe.
75' Van Eijden kan 5-3 binnentikken, maar de verdediger van NEC schiet de bal vanuit een corner te slap in, waardoor Bizot kan redden.
71' Groningen wisselt voor de eerste keer. Adorján verlaat het veld. Zijn vervanger is Tom Hiariej.
70' DOELPUNT! 5-2 De wedstrijd is gespeeld. Een voorzet van Andraz Kirm gaat aan iedereen voorbij. De Leeuw kan vervolgens de bal bij de tweede paal simpel intikken. Een hattrick voor De Leeuw.
68' Navarone Foor is in het veld gebracht voor Rieks.
68' De Leeuw was heel dichtbij zijn derde treffer, maar doelman Johnsson redt heel knap op de inzet van de spits.
66' Komisch moment bij de vrije trap van Chery. De bal gaat via de binnenkant van de paal tegen de andere paal, maar gaat niet over de lijn.
66' FC Groningen krijgt een vrije trap op de rand van de halve cirkel bij het strafschopgebied van NEC
63' DOELPUNT! 4-2 Jahanbakhsh is de beste man aan de kant van NEC. Van ruim twintig meter schiet hij de bal prachtig in de kruising.
60' Goede aanval van de thuisploeg. Chery neemt de bal knap aan op de rand van het strafschopgebied en schiet via de hand van doelman Johnsson rakelings naast.
57' DOELPUNT! 4-1 Jahanbakhsh heeft de bal in het strafschopgebied van Groningen. Hij legt breed op de inkomende Hemlein die de bal langs Bizot schuift.
56' Chery kan vanuit een hoekschop uithalen, maar de middenvelder van Groningen maait over de bal heen. In de tegenstoot maakt Mangasco een overtreding en krijgt geel.
54' Het veld wordt met de minuut slechter. Veel spelers glibberen over het gras.
52' Ryan Koolwijk verlaat het veld. Samuel Stefanik is zijn vervanger.
50' DOELPUNT! 4-0 Een wereldgoal van De Leeuw! Een voorzet komt bij de spits van Groningen. Hij is totaal ongedekt en met een pirouette tikt hij de bal met zijn hak via de binnenkant van de paal in het doel.
46' NEC heeft afgetrapt voor de tweede helft. 45' Het is rust. Groningen speelt niet bijzonder goed, maar gaat wel met een comfortabele 3-0 stand de rust in.
45' De vrije trap van Tjaronn Chery wordt in twee instanties gekeerd door doelman Johnsson.
44' De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor NEC-aanvoerder Ryan Koolwijk.
42' Poging van NEC. Jahanbakhsh heeft de meeste dreiging bij NEC. Hij glijdt uit bij zijn poging, waardoor Bizot niet in actie hoeft te komen.
41' Overigens krijgt niet Kieftenbeld, maar Van Eijden het doelpunt op zijn naam. De verdediger van NEC beroerde de bal nog even.
40' Serie aanvallen van FC Groningen. NEC-doelman Karl-Johan Johnsson wordt geen enkele keer getest, maar de 4-0 lijkt aanstaande.
36' Jakob Jantscher schiet vanaf de rand van het zestienmetergebied op doel. Zijn poging gaat een metertje naast het doel.
30' NEC raakt via een vrije trap de paal. Een minuut later kan Jahanbakhsh de bezoekers op voorsprong brengen, maar zijn wippertje gaat naast.
30' Groningen staat na een half uur spelen al ruim voor, maar speelt nog geen geweldige wedstrijd. Efficiënt is de ploeg wel.
27' DOELPUNT! 3-0 Maikel Kieftenbeld geeft de bal voor. NEC-verdediger Rens van Eijden probeert de bal weg te schieten, maar mist, waardoor de bal in de verre hoek in het doel verdwijnt.
24' DOELPUNT! 2-0 Eric Botteghin pakt de bal af. NEC claimt een overtreding, maar scheidsrechter Richard Liesveld laat doorspelen. Botteghin stuurt Filip Kostic diep. De aanvaller omspeelt een man en krult de bal ter hoogte van de strafschopstip in de verre hoek.
22' NEC-middenvelder Kevin Conboy probeert het van grote afstand. Zijn schot zeilt naast het doel van Bizot.
19' Jahanbakhsh probeert het ook. Zijn schot wordt gekraakt, waardoor de bal langzaam op Bizot afkomt.
17' Hemlein kan de bal aannemen en een poging wagen, maar zijn inzet met zijn mindere been is veel te slapjes, waardoor Marco Bizot simpel kan redden.
14' DOELPUNT! 1-0 De eerste kans voor FC Groningen is ook direct een doelpunt. Een voorzet van Stéfano Magnasco komt voor de voeten van Michael de Leeuw. Hij neemt de bal knap mee en schiet van dichtbij in de verre hoek.
8' Eerste mogelijkheid is voor de bezoekers. Alireza Jahanbakhsh zet goed door en geeft voor op Christoph Hemlein, maar de aanvaller van NEC neemt teveel tijd, waardoor zijn schot geblokt kan worden.
6' Het is een rommelige openingsfase. Beide ploegen willen wel aanvallen, maar zijn nog te slordig in balbezit.
1' FC Groningen heeft afgetrapt.
Het lied 'Laat me' van Ramses Shaffy klinkt uit de speakers in de Euroborg. Het lied wordt ter nagedachtenis aan Martin Koeman gespeeld. Indrukwekkende beelden uit de Euroborg.
Krisztián Adorján speelt vandaag in de plaats van Tom Hiariej. Van de Looi vindt dat de middenvelder het de laatste weken uitstekend doet in de beloften en ook bij zijn invalbeurt tegen NEC donderdag deed hij het goed. Daarnaast geeft Van de Looi aan dat Adorján aanvallender is ingesteld dan Hiariej.
Ook Barend Beltman, analist bij deze wedstrijd, roemt Martin Koeman. "Hij is een lieve man", zegt de oud-speler van FC Groningen.
Van de Looi wil aan de wedstrijd beginnen zoals FC Groningen altijd begint, zegt hij in het programma FC Groningen live; agressief en met veel druk naar voren. Van de Looi geeft aan dat NEC goed kan counteren, dus dat Groningen daar wel voor moet waken.
Erwin van de Looi noemt het een bijzondere wedstrijd voor de club én zichzelf. Hij benoemt de emotie die bij de wedstrijd komt kijken. Van de Looi geeft aan dat hij altijd met veel plezier met Martin Koeman heeft samengewerkt.
FC Groningen speelt net als afgelopen donderdag tegen NEC. In het bekertoernooi werd er met 1-0 verloren van de ploeg uit Nijmegen. Groningen heeft vanmiddag de kans om zich te revancheren.
Voorafgaand aan de wedstrijd zal er een minuut durend applaus klinken uit respect voor de overleden Martin Koeman. Ook zal er vuurwerk voor de wedstrijd worden afgestoken als eerbetoon aan de clubicoon.

Opstellingen:

FC Groningen: Bizot; Magnasco, Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum; Kieftenbeld (80' Lindgren), Adorján (71' Hiariej), Chery; Kirm, De Leeuw (89' Zeefuik), Kostic
NEC: Johnsson; Vermijl, Van Eijden, Disveld, Leiwakabessy; Conboy, Koolwijk (52' Stefanik), Rieks (68' Foor); Hemlein, Jantscher, Jahanbakhsh (83' Diarra)
Scheidsrechter: Richard Liesveld
Gele kaart: Magnasco (FC Groningen) Koolwijk, Conboy (NEC)

Toeschouwers: