'Tuitert moet Velema dankbaar zijn'

Lennart Velema uit Groningen kan met een voldaan gevoel terugkijken op het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen. De talentvolle sprinter kwam op de duizend meter zelfs heel dichtbij een mogelijk ticket voor Sotsji.
Hij werd vijfde in 1.09.27. Hij was maar eentiende langzamer dan nummer drie, Mark Tuitert, die nog wel in de wachtkamer zit om uitgezonden te worden naar Rusland. Beiden reden in de zesde rit tegen elkaar.
Coach Erwin ten Hove was heel erg tevreden met de prestatie van Velema: "Hij heeft weer een grote stap gezet in vergelijking met de NK Afstanden in oktober en hij heeft zijn persoonlijk record die hij in Calgary reed flink aangescherpt." Hij was ruim drietiende sneller dan zijn oude toptijd. "Eigenlijk moet Tuitert hem dankbaar zijn, want door het optreden van Lennart moest hij tot het uiterste gaan."
Velema verbeterde vrijdag ook zijn persoonlijk record op de vijfhonderd meter. Hij noteerde 35.38.

WK en Worldcup

Vanwege zijn goede prestaties mag de twintigjarige Velema hopen op deelname aan de WK Sprint. Dit toernooi wordt drie weken voor de Olympische Spelen gehouden in Nagano. De verwachting is dat het grootste deel van de sprinters die zich geplaatst hebben voor de Spelen daar niet gaan rijden. Daarnaast is de kans ook aanwezig dat Velema aan een aantal Worldcupwedstrijden mag deelnemen.

Bo van der Werff

Bij de vrouwen verbeterde Bo van der Werff zich op beide sprintafstanden ook aanzienlijk. Op de vijfhonderd meter reed ze voor het eerst onder de 39 seconden. Ze klokte 38.85. Op de duizend meter kwam ze in 1.17.70 over de meet.