Analyse: Het fenomeen 'lijstjes', neem ze niet te serieus

© RTV Noord
Het woord 'lijstje' is in de voetballerij een begrip. Je hoeft maar een krant open te slaan, een voetbalprogramma aan te zetten of een willekeurige voetbalsite te checken en je leest/hoort: 'Speler X staat op het lijstje van....'
Vooral in de transferperiode word je ermee doodgegooid. Tijd voor een nuance!
Tjaronn Chery zou eventueel in beeld zijn bij Feyenoord, wanneer Tony Vilhena deze zomer vertrekt bij de Rotterdammers. Hij staat daar in Rotterdam-Zuid nog steeds op... het lijstje.
Dat is toch logisch?! Het zou pas nieuws zijn wanneer Chery er níét op zou staan. Hoeveel andere Nederlandse, betere en vooral haalbare opties zijn realistisch voor Feyenoord?
Precies, drie, hooguit vier. Dus Feyenoord moet Chery wel volgen. Net als Ajax en PSV.
Elke club heeft zogenaamde schaduwlijstjes. Wie wil, maar vooral, wie zou je eventueel kunnen halen zodra een speler van je eigen ploeg vertrekt? En uiteraard heeft iedere club een eerste, een tweede en vaak ook wel een derde doelwit.
Deze lijstjes veranderen continu, want potentiële doelwitten vertrekken naar een nieuwe club, raken geblesseerd, verliezen hun basisplaats, spelen lange periode slecht, etc.
In verreweg de meeste gevallen ziet de supporter helemaal niets terug van die welbekende lijstjes. Wist u dat FC Groningen in de laatste paar seizoenen de volgende spelers op het lijstje had staan?
-Van Peppen
-Duarte
-Pröpper
-Weghorst
-Linssen
-Van Eijden
-Jahanbakhsh
-Ondaan
-Tighadouini
-Bel Hassani
-Robbert Schilder
-El Makrini
-Bruns
-Nijland
-Türüc
-Conboy
-Jordy Buijs
-Vincent Janssen
-Van Duinen.
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Trouwens, ik heb voor het gemak alleen de Eredivisie-gerelateerde spelers gekozen.
Bij de meeste bovenstaande namen heeft de FC meer dan interesse getoond en zijn er zelfs gesprekken geweest. Spelen ze nu in Euroborg?
Uiteraard zou het zomaar kunnen, dat een van deze jongens in de nabije toekomst hier zijn kunsten wel komt vertonen, maar de grote meerderheid zal alleen in het shirt van de tegenstander op het veld van de Euroborg staan.
Kortom, lijstjes vullen de kranten, tvprogramma's en internetsites, maar geloof me: zolang er geen serieuze gesprekken en onderhandelingen worden gevoerd, moet je 'lijstjes' vooral niet serieus nemen.
En Tjaronn Chery? We zullen zien waar zijn toekomst ligt. In ieder geval tot de zomer niet bij Feyenoord, want de transfermarkt is sinds dinsdag gesloten.
Jammer eigenlijk, want voor een voetbaljournalist werkt die tombola juist verslavend. Nu een paar maanden afkicken en dan pak ik ook weer de lijstjes er bij!

Elwin Baas.