Warming-up: FC Groningen- SC Heerenveen

Elke vrijdag voorafgaand aan een eredivisieduel van FC Groningen blikt Elwin Baas om 18.00 uur vooruit op deze wedstrijd in de Warming-up. Bij bekerwedstrijden en Europese wedstrijden blikt hij de dag voorafgaand op het duel vooruit. Dit keer de derby van het Noorden: FC Groningen-SC Heerenveen.
FC Groningen– SC Heerenveen: negatief resultaat

Historisch gezien hebben maar bar weinig tegenstanders die naar Groningen komen zo'n dosis zelfvertrouwen als SC Heerenveen. De Friezen wonnen namelijk vaker in de Stad dan de Groningers zelf (zeven om zes). Toch eindigt deze derby het vaakst in een gelijkspel (8 keer).
De meest recente ontmoeting eindigde in 1-1. Op 7 december 2014 scoorden de beide clubtopscorers in de eerste helft. Michael de Leeuw maakte de 1-0 en Mark Uth tekende binnen het half uur voor de 1-1.

De vorm: FC Groningen

FC Groningen oogstte in de eerste twee wedstrijden van dit seizoen veel lof over het vertoonde spel. Maar in Eindhoven tegen PSV kwam er zand in de motor. Een week later, thuis tegen Excelsior, boekte de FC de eerste winst van dit seizoen. In en tegen Utrecht gingen de Groningers vervolgens weer kansloos onderuit.
Vooral een stukje scherpte voor de goal ontbrak in de eerste wedstrijden. Met drie doelpunten is Groningen een van de minst trefzekere ploegen van de eredivisie. Wellicht gooit Van de Looi daarom wel zijn elftal om en staan Danny Hoesen én De Leeuw samen aan de aftrap.

De vorm: SC Heerenveen

Coach Dwight Lodeweges is dit seizoen nog altijd ongeslagen met zijn ploeg. Heerenveen staat met zes punten op de achtste plaats. Daar staat wel tegenover dat er van de vier wedstrijden drie gelijk gespeeld werd. Alleen de openingswedstrijd op 11 augustus werd gewonnen. Toen versloegen de Friezen in eigen huis promovendus De Graafschap: 3-1.
Opvallend feitje: Heerenveen kreeg in alle vier de wedstrijden een tegendoelpunt om de oren.

Waar moeten we op letten?

Het basisdebuut van Hedwiges Maduro. De middenvelder speelde uit bij Utrecht al een halve wedstrijd en liet in zijn eerste minuten zien een belangrijke rol te kunnen vervullen. Is hij werkelijk nog zo goed en is hij direct in zijn eerste volledige wedstrijd voor de FC een meerwaarde?
Bij Heerenveen spelen ook spelers die extra aandacht nodig hebben. Jerry st. Juste speelt centraal achterin. Pas 18 jaar en Groninger. De geboren Stadjer groeide op in Marum en lijkt dit seizoen definitief door te breken. Larsson is op dit moment de belangrijkste speler bij de Friezen. De Zweed heeft een geweldige dribbel en scoorde tegen PEC Zwolle zeer fraai.

Blessures en schorsingen

FC Groningen: Dino Islamovic

Opstelling FC Groningen

Padt; Hateboer, Kappelhof, Lindgren, Tamata; Maduro, De Leeuw, Tibbling; Linssen, Hoesen en Rusnák.

Hoeveel wordt het?

Ben jij een echte FC Groningen-kenner? Vul hieronder je voorspelling in en scoor een vermelding in de volgende Warming-up.
Gebruik je de app? Druk dan hier om te voorspellen.