FC Groningen zegeviert in Derby van het Noorden

FC Groningen heeft zondagmiddag de Derby van het Noorden met 3-1 gewonnen. In de Euroborg was de thuisploeg heer en meester.
Trainer Erwin van de Looi had z'n basisopstelling op enkele plaatsen gewijzigd voor het treffen met Heerenveen. Zo was er een basisplaats voor Hedwiges Maduro en begon Danny Hoesen in de spits, met Michael De Leeuw daar vlak achter.

Eerste helft

Van de Looi kreeg geen spijt van zijn keuze voor Hoesen, want al na veertig seconden trof de spits doel. Eerst schoot Bryan Linssen nog tegen doelman Erwin Mulder op, maar Hoesen prikte de bal na goed doorzetten onder Mulder door.
Groningen bleef druk houden op het doel van de Friezen en na ruim een kwartier verdubbelde Linssen de score. Hij nam op Bergkampeske wijze de bal aan, na een prachtige pass van Simon Tibbling, en tikte de bal langs Mulder in het doel.
Pas na een half uur ging de Groningse storm een beetje liggen en kwam sc Heerenveen er een aantal keer gevaarlijk uit. Sergio Padt moest redding brengen op een inzet van dichtbij van Luciano Slagveer en Johan Kappelhof reageerde attent op een inzet van Henk Veerman na een slim overstapje van Joey van den Berg.
Op slag van rust had Hoesen de kans om de wedstrijd definitief in het slot te gooien, maar Mulder reageerde attent.

Tweede helft

Groningen kwam goed uit de kleedkamer en had na twee minuten al vier schoten richting het doel van Mulder gelost. Daarna zakte het tempo een beetje, maar Groningen hield controle over de wedstrijd.
Twintig minuten voor tijd kreeg Hoesen een grote kans om Groningen op 3-0 te brengen, maar zijn volley ging van dichtbij net naast.
Een minuut later was het aan de andere kant wel raak: Simon Thern schoot de bal vanaf de rand van het strafschopgebied achter Sergio Padt.
Echt spannend werd het echter niet meer. Een kleine tien minuten voor tijd was de wedstrijd definitief gespeeld: invaller Mimoun Mahi ontving de bal na een slechte uittrap van Mulder en vond met enig fortuin het doel.

Klassering

Groningen bezorgde Heerenveen de eerste nederlaag van het seizoen. Door de drie punten die de ploeg van Van de Looi mag bijschrijven, passeert het de Friezen op de ranglijst.
Donderdag wacht Groningen opnieuw een lastige tegenstander: dan komt Olympique Marseille op bezoek in de Euroborg voor de eerste poulewedstrijd in de Europa League.