Warming-up: FC Groningen - FC Twente

Sergio Padt: al 406 'bekerminuten' de nul.
Sergio Padt: al 406 'bekerminuten' de nul. © JK Beeld
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt Elwin Baas vooruit. Dit keer de eerste bekerwedstrijd van dit seizoen: FC Groningen - FC Twente.
FC Groningen - FC Twente: haast geen bekerhistorie

Voor de veertigste keer gaan de Tukkers sinds de oprichting van FC Groningen in 1971 naar de Stad voor een officiële wedstrijd.
Bij het openslaan van de geschiedenisboeken verwacht ik minimaal een wedstrijd of vijf aan bekerduels terug te kunnen vinden. Na twee keer de lijst te hebben gecontroleerd, kom ik bedrogen uit. Slechts één keer eerder stonden beide ploegen in Groningen tegenover elkaar in het bekertoernooi en dat was in 1984.
Na negentig minuten stond in het Oosterpark een 2-2 op het bord. Destijds moest er een replay gespeeld worden. In Enschede kwamen beide ploegen ook niet verder dan een gelijkspel: 1-1. Na strafschoppen gingen de Groningers door naar de halve finale, die overigens verloren werd van Fortuna Sittard.

De vorm: FC Groningen

'Wij raken echt niet in de war hoor van een paar overwinningen op rij.' Dit kan zo een uitspraak zijn van een willekeurige speler of trainer. Maar geloof mij maar dat de sfeer in de kleedkamer van FC Groningen opperbest is na zo'n lelijke overwinning als afgelopen zondag tegen AZ.
In één week thuis winnen van concurrenten Heerenveen en AZ is uitstekend. Tegen Marseille waren de Groningers kansloos en dat is geen schande. Kortom, een prima week voor de FC en de ploeg zal woensdag met vertrouwen op het veld staan.

De vorm: FC Twente

Op papier heeft Twente een prima elftal. Voor Eredivisiebegrippen prima aanvallers en een uitstekend middenveld. Toch staan de Tukkers in de gevarenzone. Slechts drie puntjes uit zes wedstrijden. Drie gelijke spelen waaronder een 1-1 tegen Groningen in de seizoensopener. Na het vertrek van trainer Alfred Schreuder is interim-trainer René Hake nog wel steeds ongeslagen: twee keer gelijk. Twente zal woensdag niets te verliezen hebben en dat maakt de ploeg een gevaarlijke tegenstander.

Waar moeten we op letten?

FC Groningen-doelman Sergio Padt zal dolgraag 'de nul' willen houden. De sluitpost heeft in het bekertoernooi al 406 minuten geen tegendoelpunt meer geïncasseerd. De laatste speler die die Padt passeerde in de beker was Flevo Boys-speler Paul Bergtop.
De FC heeft naar eigen zeggen een kwalitatief brede groep, maar is dat ook echt zo? Trainer Erwin van de Looi laat zoals het nu lijkt drie bepalende spelers buiten de basis. Ik vond juist deze spelers uitblinken tegen AZ, drie FC'ers in vorm. Het duel met Twente is een mooie test om te kijken of de selectie in de breedte daadwerkelijk zo goed is als wordt gedacht.

Blessures en schorsingen

FC Groningen: Dino Islamovic (niet wedstrijdfit).

Vermoedelijke opstelling FC Groningen

Padt; Hateboer, Reijnen, Kappelhof, Tamata; Hiariej, De Leeuw, Maduro; Antonia, Hoesen en Rusnák.

Voorspel FC Groningen - FC Twente

Bennie Menting was de grootste voetbalkenner bij FC Groningen - AZ. Hij voorspelde niet alleen de 2-0 eindstand, maar ook de 1-0 bij rust en Linssen als eerste doelpuntenmaker. Dat waren er niet veel: jullie voorspelden vooral eerste goals van Michael de Leeuw, Albert Rusnák en Mahi. In totaal deden 364 mensen mee aan de #warmingup.
Maar nu: wat wordt FC Groningen - FC Twente in de beker? Voorspel het met het formulier hieronder en word dé voetbalkenner van Groningen. Gebruik je de app? Voorspel dan hier.