Warming-up: Sporting Braga - FC Groningen

© RTV Noord / JK Beeld
Voor iedere wedstrijd van FC Groningen blikt Elwin Baas vooruit. Deze keer de eerste Europese uitwedstrijd: Sporting Braga - FC Groningen.
Sporting Braga - FC Groningen: weinig ervaring met Portugese clubs

De FC heeft geen enkele historie met de Noord-Portugese subtopper. Wel speelde Groningen een keer eerder in Portugal. In 1986 verloor de formatie van trainer Rob Jacobs in Guimaraes met 3-0. Dat was in de derde ronde van de UEFA Cup.

De vorm: FC Groningen

In de Amsterdam Arena verloor Groningen opnieuw een uitwedstrijd. Alle duels buitenshuis gingen dit seizoen verloren. Alle competitiewedstrijden zelfs met dezelfde eindstand; 2-0. Thuis daarentegen doet de FC het prima. Nog altijd is er in de Euroborg niet verloren. Het contrast is dus erg groot. Kan Groningen donderdag voor het eerst dit seizoen een resultaat pakken in een uitwedstrijd? Het wordt sowieso geen eenvoudige klus, want Braga is allesbehalve een eenvoudige tegenstander.

De vorm: Sporting Braga

Slechts twee puntjes staat Braga achter koploper Porto in de Portugese competitie. De club draait al jaren mee in de top-5, maar moet vaak zijn meerdere erkennen in de topclubs Porto, Sporting en Benfica. Thuis zijn de Portugezen nog ongeslagen en de eerste Europese wedstrijd, uit tegen Liberec, werd ook gewonnen (1-0). Kortom, Braga zal met vertrouwen aan de aftrap staan donderdagavond.

Waar moeten we op letten?

Op papier is Groningen absoluut de underdog, maar de ploeg moet wel een resultaat halen. Met een nederlaag wordt plaatsing voor de volgende ronde haast een utopie. Dan moet de FC beide duels tegen de Tsjechen wel winnen. Ik ben dan ook reuze benieuwd naar het tactisch plan van trainer Erwin van de Looi. Hoe ga je spelen tegen een fysiek krachtige, talentvolle ploeg die niet vies is van een potje hard voetbal? Braga is een mix van ervaring, talent en meer Brazilianen dan Portugezen. Sterspeler is de Portugees Rafa Silva. Eenvoudig international en een speler die als buitenspeler makkelijk scoort. En bij de FC? Het zal echt een teamprestatie moeten worden. Het collectief moet 90 minuten lang geconcentreerd moeten spelen en brengen wat er gevraagd wordt, want donderdagavond is een resultaat vereist. 

Voorspel SC Braga - FC Groningen

Jullie zagen Ajax - FC Groningen van tevoren al somber in bij de vorige Warming-up. Meer mensen voorspelden een 2-0 ruststand dan de uiteindelijke 2-0 eindstand! Jan Wouter Wanmaker was de beste van de 274 voorspellers. Hij had de eindstand, ruststand (1-0) en minuut van de openingsgoal (23) goed. Slechts 2 personen zagen de eerste goal van Gudelj aankomen. Gefeliciteerd Jan Wouter, je bent even dé voetbalkenner van het Noorden.
Maar wat wordt SC Braga - FC Groningen? Voorspel het met het formulier hieronder en word dé voetbalkenner van Groningen. Gebruik je de app? Voorspel dan hier.
Elwin Baas is sportverslaggever en FC Groningen watcher bij RTV Noord. Voorafgaand aan elke wedstrijd van de FC blikt hij vooruit.