Warming-up: NEC-FC Groningen

© Jan Kanning/JKBeeld
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt Elwin Baas vooruit. Dit keer de uitwedstrijd in Nijmegen tegen NEC.
NEC – FC Groningen: laatste keer NEC uit werd een FC-feestje

Zaterdagavond 3 augustus 2013 was een heerlijke zomeravond. Een lekker zonnetje schijnt in het deel van het Goffertstadion waar NEC naartoe speelt. Helaas voor het Nijmeegse publiek werd het een verschrikkelijke avond. Tjaronn Chery maakte zijn officieel debuut voor FC Groningen en gaf direct zijn visitekaartje af. Binnen tien minuten opende hij de score en nog voor het half uur gaf hij een wonderschone assist op Andraz Kirm die de 2-0 maakte. Uiteindelijk won de FC overtuigend met 4-1.

Historisch gezien was dit duel een uitzondering op de regel. Groningen speelde in totaal 27 keer op het hoogste niveau in Nijmegen. Elf keer werd er verloren en maar zes keer werd de volle buit mee naar Groningen genomen.

De vorm: FC Groningen

Uiteraard is de goal van Danny Hoesen in de 96e minuut in Liberec op Europees vlak gezien enorm belangrijk, maar die 'benutte' penalty bezorgde Groningen ook direct de eerste treffer buiten de Euroborg. Dit zal ongetwijfeld een positieve boost geven richting NEC uit.
De uit cijfers zijn, zoals wel vaker vermeld, ronduit slecht. Natuurlijk waren de meeste opponenten een tegenstander van formaat, maar alle vier de Eredivisiewedstrijden buitenshuis leverden niets op. Wil Groningen definitief de aansluiting met de subtop behouden dan met er eigenlijk zondag gewonnen worden.

De vorm: NEC.

NEC keerde begin dit seizoen na een jaartje Jupiler League weer terug in de Eredivisie. En eerlijk is eerlijk. De ploeg van trainer Ernest Faber doet het uitstekend. In de negen wedstrijden heeft de ploeg net zoveel punten als Groningen (13).
Net als de FC moet ook NEC het voornamelijk hebben van de thuiswedstrijden. Drie van de vier duels in het Gofferstadion werd gewonnen. Vorig weekend verloor NEC in Enschede van het kwakkelende FC Twente (1-0).

Waar moeten we op letten?

Cristiaan Robert Santos Kwasniewski (voetbalnaam; Santos) is absoluut de grote man bij de Nijmegenaren. De Venezolaanse spits was dit seizoen al vijf keer trefzeker. Ook vorig jaar liet hij al zien van grote waarde te zijn. Met zijn 23 goals had hij een groot aandeel in het kampioenschap in de Jupiler League.
Bij Groningen ben ik benieuwd naar Mimoun Mahi. De spits heeft ook al vijf keer gescoord in de Eredivisie en maakt als aanvalsleider in korte tijd grote stappen. Kan hij die lijn doortrekken?
Ik verwacht overigens ook dat Van de Looi na het eerste resultaat in een uitwedstrijd zijn elftal laat staan. Dus ook tegen NEC in een 5-3-2 systeem.

Blessures en schorsingen

Lindgren (enkel)

Vermoedelijke opstelling FC Groningen

Padt; Hateboer, Reijnen, Larsen, Kappelhof, Tamata; Maduro, Rusnak, Tibbling; Linssen en Mahi Voorspel NEC - FC Groningen Veel mensen dachten aan een remise voor FC Groningen tegen Slovan Liberec. Slechts een paar daarvan voorspelde dat de wedstrijd met 1-1 zou eindigen en dat het bij rust 0-0 zou staan. Niemand wist wie er zou scoren voor de FC en in welke minuut de eerste treffer zou vallen. Robbert Kowalczyk was degene die het dichtste bij die minuut zat. Gefeliciteerd Robbert Kowalczyk, jij bent even dé voetbalkenner van het Noorden!
Maar nu: wat wordt NEC - FC Groningen? Voorspel het met het formulier hieronder en word dé voetbalkenner van Groningen. Gebruik je de app? Voorspel dan hier.
Elwin Baas is sportverslaggever en FC Groningen watcher bij RTV Noord. Voorafgaand aan elke wedstrijd van de FC blikt hij vooruit. Meer