Analyse: Drie kruisjes

Het gebeurt niet zo vaak dat je als verslaggever een berichtje krijgt van een coach. Een schaatscoach in dit geval. 'Lennart begint weer lekker te rijden', is de boodschap. Het gaat over Lennart Velema. Het appje bevat ook een lijst met de uitslag van een trainingsrit in Inzell op de 1000 meter.
Velema wordt gedeeld derde met Pim Schipper. Zijn tijd is 1.09.66. Vooral zijn slotronde op de kilometer valt op: 27.04. De snelste van allemaal in de laatste 400 meter, al zegt dat vroeg in het seizoen nog niet zoveel. Normaal gesproken althans.
Het is voor Velema en zijn trainer een duidelijk signaal dat hij op de juiste weg is. De richting die hij zelf heeft gekozen door terug te gaan van het 'grote' Beslist.nl naar de opleidingsploeg. Hij traint nu weer onder de vleugels van Erwin ten Hove. En dat voelt veilig.
Ten Hove is meer dan een coach. Hij is in de loop der jaren een vertrouwenspersoon geworden. Stond hem ook bij in een moeilijke periode van z'n leven waarin hij op z'n zachtst gezegd niet te handhaven was. Hij woonde zelfs een tijd bij Ten Hove in huis.
Ik heb hem twee jaar geleden vergeleken met een Russische schaatser uit de jaren tachtig. Qua postuur, maar ook qua uitstraling. Velema zegt niet veel. Heeft moeite om zich te uiten, vervalt vaak in dezelfde termen. Hij maakt een bange indruk, geeft slappe handjes.
Daardoor is het als medium lastig om met hem om te gaan. Andersom geldt dat ook denk ik. Een collega stelde hem destijds de vraag of hij zijn benen maar moest laten spreken. Velema liep weg, vond het een nutteloze vraag. Daar had hij gelijk in.
Twee jaar later blader ik de deelnemerslijst door voor de selectiewedstrijd voor de eerste worldcups. Ik zie drie kruisjes achter zijn naam. Drie? Hij rijdt de 500, 1000 en 1500 meter. Het is voor mij een verrassende wending. Ik waag er een appje aan. De antwoorden: 'We gaan ons hier serieus mee bezig houden, in mijn ogen liggen er zeker kansen op de 1500 meter' en 'hij (1500 meter) ging al best goed in Inzell, kijken wat mij dat brengt.'
Ik ga de komende schaatswinter veel berichtjes sturen. Ook naar Lennart Velema. Want hij is een schaatser om in de gaten te houden.