De Warming-up: FC Groningen – Slovan Liberec

Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt Elwin Baas vooruit. Dit keer de vierde Europese wedstrijd dit seizoen van de FC in de Europa League: FC Groningen – Slovan Liberec.
FC Groningen – Slovan Liberec: een dilemma voor de trainer

Wat een slot twee weken geleden in Liberec. Michael de Leeuw die in zijn invalbeurt al na vijf minuten met rood van het veld moest. Danny Hoesen die in de 96e minuut eerst vanaf elf meter de keeper raakte en vervolgens toch nog de 1-1 binnenschoot. De uitzinnige ontlading na afloop van de ruim 2000 meegereisde FC-supporters. Wat een belevenis.
Eerlijk is eerlijk. Het stadion in Braga is moderner en fraaier. Het hotel in Braga is veel luxueuzer. Het weer in Portugal was hemels, maar dit alles weegt niet op tegen de heerlijke voetbalsfeer in Liberec. Ik kreeg weer Fiorentina kriebels bij de sfeer zowel in het centrum als in het stadion.
Nu komen de Tsjechen naar Groningen. De FC moet eigenlijk wel winnen om nog te kunnen blijven dromen van Europese wedstrijden na de winter. Aan de andere kant is een nederlaag fataal. Kortom, een aardig dilemma voor trainer Erwin van de Looi.

De vorm: FC Groningen

Groningen heeft na drie Europese wedstrijden één puntje. En die ene punt (de gelijkmaker in de 96e minuut van Hoesen in Liberec) kan wel eens heel belangrijk worden. Want met nog twee thuiswedstrijden voor de boeg, is er wel degelijk nog wel iets mogelijk. Feit blijft, een overwinning donderdag op Liberec is dan wel een must.
Gelukkig speelt Groningen thuis en de Euroborg is een onneembare vesting geworden. Afgelopen weekend werd er op een on-Hollandse wijze gewonnen van PEC Zwolle. Het vertrouwen moet wel enorm zijn, want wie kan Groningen in eigen huis afstoppen?

De vorm: Slovan Liberec

Liberec moet zeker niet onderschat worden. De Tsjechen wonnen zeer verrassend uit van Marseille (1-0). En ook in de competitie doet Liberec het alles behalve slecht. De ploeg verliest heel weinig en heeft nog maar drie punten achterstand op koploper Sparta Praag. Het lijkt erop dat de trainer van de Tsjechische club zijn opstelling grotendeels intact laat ten opzichte van de laatste Europese wedstrijd tegen Groningen. Afgelopen weekend won de ploeg met 2-1 van Banik Ostrava. Dat gebeurde met exact dezelfde elf spelers als twee weken geleden tegen Groningen.

Waar moeten we op letten?

De belangrijkste vraag blijft hoe de FC aantreedt tegen Liberec. Met vijf verdedigers en twee aanvallers of met vier verdedigers en drie aanvallers? Gezien de dunne spoeling voorin (Mahi geblesseerd en De Leeuw geschorst) en de wetenschap dat een nederlaag fataal zal zijn, lijkt een 5-3-2-systeem vrij logisch. Maar omdat Groningen in thuiswedstrijden barst van het vertrouwen zal Van de Looi waarschijnlijk met 4-3-3 beginnen. Het gaat immers ook niet om het systeem maar om de uitvoering. Ik betwijfel overigens wel of Hoesen 90 minuten kan spelen en wie moet dan de doelpunten maken? Linssen?

Blessures en schorsingen

FC Groningen: Rasmus Lindgren (enkel), Tom Hiariej (enkel), Mimoun Mahi (hamstring), Michael de Leeuw (geschorst)

Opstelling FC Groningen

Padt; Kappelhof, Reijnen, Larsen, Burnet; Maduro, Rusnak, Tibbling; Antonia, Hoesen en Linssen. Voorspel FC Groningen - Slovan Liberec Opvallend: veel deelnemers die de 2-0 bij FC Groningen - PEC Zwolle goed voorspelden, hadden ook Michael de Leeuw als eerste doelpuntenmaker goed ingeschat. Toch is er niet één iemand die drie zaken goed voorspelde. De ruststand werd vaak fout ingeschat en ook verwachtte niemand al een doelpunt in de vijfde minuut. Uiteindelijk zat Harma Vos er het dichtst bij: zij voorspelde de 2-0 eindstand, eerste goal van De Leeuw en de 15de minuut voor het eerste doelpunt, bij benadering de beste gok.
Maar nu: wat wordt FC Groningen - Slovan Liberec - misschien wel dé wedstrijd voor Groningen in Europa? Voorspel het met het formulier hieronder en word dé voetbalkenner van Groningen. Gebruik je de app? Voorspel dan hier.
Elwin Baas is sportverslaggever en FC Groningen watcher bij RTV Noord. Voorafgaand aan elke wedstrijd van de FC blikt hij vooruit. Meer