Bouwman is bezig aan 'mission impossible'

© RTV Noord/Henk Elderman
Schaatscoach Erik Bouwman zou het liefst vandaag nog vertrekken uit Zuid-Korea. De Groninger wordt volop tegengewerkt door de nationale bond. Zijn contract houdt hem vooralsnog tegen om op te stappen.
'Ik kan eigenlijk nog geen tien procent bewerkstelligen van wat in mijn visie past. Het is één grote frustratie.' zegt hij in Thialf in Heerenveen. In de net gerenoveerde ijstempel van Friesland worden dit weekend wereldbekerwedstrijden gehouden.
Bouwman is coach van de allroundploeg. Hij heeft zich ten doel gesteld om op de Mass-start en de ploegenachtervolging goed voor de dag te komen.

Wereld vol tegenstanders

De coach maakt aan de rand van de ijsbaan een geslagen indruk. Hij is een trainer die bezig is aan een mission impossible. 'Ik zit in een wereld vol tegenstanders. Een bond die er niet volledig achter staat. De hele schaatswereld daar doet er alles aan om te saboteren en tegen te werken', vertelt hij met een berustende toon in zijn stem. 'Je merkt aan jezelf dat je wat makkelijker gaat denken. Ik ben de controle kwijt.'

Geen goede basis

Bouwman heeft een contract tot en met de Olympische Olympische Spelen in Zuid-Korea in 2018. Bij zijn aanstelling, anderhalf jaar geleden, was zijn opdracht om over twee jaar te oogsten met de Zuid-Koreaanse ploeg. 'Die spelen komen vier jaar te vroeg, want er zal eerst een goede basis gelegd moeten worden. Die is er nu absoluut niet.'