Analyse: 'Logisch dat Van de Looi trainer van FC Groningen blijft'

Moet FC Groningen op zoek naar een nieuwe trainer of blijft Erwin van de Looi? Dit zal menig FC-supporter bezighouden. De trainer zelf heeft er inmiddels ook over nagedacht en de clubleiding verwacht binnenkort met witte rook te komen. Maar is het niet hartstikke logisch dat Van de Looi ook volgend seizoen voor de groep staat?
Vlak voor de kerstdagen roept de trainer in het Radio Noord-programma Noord Sport dat hij nog helemaal niet heeft nagedacht over zijn toekomst. 'Wellicht dat ik dit straks tijdens de kerst ga doen', voegt hij eraan toe. Twee weken later bij het trainingskamp in Spanje laat hij weten duidelijkheid voor zichzelf te hebben, maar tot op heden zwijgen alle partijen.

Prijs

Van de Looi is de meest succesvolle trainer die FC Groningen ooit heeft gehad. Hij behaalde met het winnen van de KNVB-beker de enige prijs voor de club uit de geschiedenis. Maar dat niet alleen. In zijn eerste seizoen won hij meteen de play-offs om Europees voetbal. Voor Groningen is dat ook een prijs, alleen geen tastbare zoals de beker. Ook dit seizoen ligt hij op schema om de play-offs te halen.

Statistieken

Kijkend naar de statistieken doet Van de Looi het prima, maar niet uitstekend. Voorgangers als Ron Jans, Han Berger en Hans Westerhof wonnen procentueel meer wedstrijden in hun tijd bij de FC. Van de Looi wint gemiddeld tussen de drie en de vier duels op de tien Eredivisiewedstrijden. Berger won er tussen de vier en de vijf per tien duels.

Gemor

Vooral de laatste weken voor de winterstop neemt het gemor van de supporters toe. Het spel is ontoereikend. Het is niet aanvallend genoeg en achterin wordt te veel rondgespeeld. 'Het is fantasieloos en het oogt laf', las ik ergens in december op een forum. Uiteraard is de trainer verantwoordelijk voor het vertoonde spel. Maar is het werkelijk zo slecht? Ik zie wekelijks bijna alle Eredivisiewedstrijden in zijn geheel en geloof mij maar; nergens in Nederland is het wekelijks genieten geblazen. Het vertoonde spel is overal een stuk minder dan pak 'm beet tien jaar geleden.
Wellicht verwachten we wel te veel van de FC. Overigens vind ik wel dat er meer gescoord moet worden. Slechts 21 goals in de eerste seizoenshelft is veel te weinig. En vaak neemt het spektakel ook toe wanneer er meer doelpunten gemaakt worden. En uiteraard mag de ploeg niet vaker door de ondergrens zakken zoals afgelopen weekend tegen Utrecht.

Visie

FC Groningen werkt naar 2018 toe. Een jaar met als motto: '2018, talenten op één'. In dat seizoen moet de eerste selectie voor ten minste 50 procent uit spelers vanuit de eigen jeugdopleiding bestaan. In combinatie met het te realiseren Topsportzorgcentrum (onderdeel van Plan55 om de opleiding verder te professionaliseren) is FC Groningen in Nederland vooruitstrevend.
Met het aantrekken van Gerard Kemkers (performance manager) en Robbert de Groot (inspanningsfysioloog ) en het behouden van sport- en bewegingswetenschapper Wouter Frencken gaat Groningen op de wetenschappelijke toer. Meer en meer zullen data de jeugdacademie en het eerste elftal gaan ondersteunen. Een ontwikkeling die meer dan interessant en noodzakelijk is, want het conservatieve voetbal loopt mijlenver achter op vele andere sporten. Van de Looi wordt gezien als een trainer die openstaat voor wetenschap. Een hoofdtrainer die nieuwe ontwikkelingen niet uit de weg gaat en waar nodig stimuleert, is een 'must' voor een club die juist deze kant op wil.

Persoonlijkheid

Van de Looi is niet zo charismatisch als bijvoorbeeld Henk de Jong (Cambuur) of oud-FC-trainer Robert Maaskant. Regelmatig wordt de huidige trainer verweten dat hij tijdens publieke optredens saai overkomt. Los van het feit of dit waar is, is dit überhaupt belangrijk? Vooropgesteld: presteren met het eerste elftal is de primaire taak van een hoofdtrainer. Natuurlijk betrap je hem niet vaak op spraakmakende uitspraken, maar Van de Looi is een op en top professional en zo gedraagt hij zich ook. Waarom show voor de camera als dat het vertoonde spel niet beïnvloedt, zal hij kunnen denken. Voor de club is Van de Looi een uitstekende werknemer die niet voor problemen zorgt. Een voetbaldier die 24/7 met zijn werk bezig is en dat uiterst professioneel uitdraagt.

Kan de club om Van de Looi heen?

De vraag stellen is hem eigenlijk ook al direct beantwoorden. Ik kan me werkelijk niet voorstellen dat FC Groningen hem geen nieuw contract aanbiedt. In deze tijden van instabiliteit bij concurrerende clubs (Heerenveen en Twente) doet Groningen het meer dan prima. Zowel sportief als financieel. Rustig bouwen aan de toekomst is mijn devies en daar past een stabiele en vooral goed presterende trainer prima bij.

Wat wil Van de Looi?

Uiteraard kan ik niet in zijn hoofd kijken, maar ik maak hem bijna dagelijks mee. Hij lijkt nog altijd erg tevreden. Ziet voldoende uitdagingen en ik vermoed dat zijn ideale vervolgclub nog niet langs is geweest. Ongeveer een jaar geleden kon Van de Looi trainer worden van FC Utrecht. Daar heeft hij nee tegen gezegd. Binnen Nederland zijn er niet veel clubs die een mooie vervolgstap zullen zijn en voor het buitenland is het wellicht nog net iets te vroeg. Ik vermoed dat hij het geen straf vindt om ook volgend seizoen trainer van FC Groningen te zijn.

Conclusie

Het is dus vrij logisch dat Van de Looi en FC Groningen nog een jaartje met elkaar doorgaan. Of dit ook echt gaat gebeuren zullen we, zo schat ik, binnen enkele weken definitief weten.

Elwin Baas