Polling en Grol gaan sterker dan ooit naar Rio

Over een paar dagen gaan de Olympische Spelen van start. Henk Grol en Kim Polling houden de Groninger judo-eer hoog in Rio. 'Twee keer goud', voorspelt RTV Noord-verslaggever Karel-Jan Buurke.
Grol (31) komt donderdag 11 augustus uit in de gewichtsklasse tot 100 kg. Tijdens de afgelopen twee Olympische Spelen pakte hij brons. De afgelopen jaren sloeg hij echter keihard terug door twee keer Europees kampioen te worden.

'Fysiek sterker dan ooit'

De Veendammer versloeg op de Europese kampioenschappen beide keren de op dat moment nummer 1 van de wereld. 'Ik heb op ieder poidum gestaan en ben fysiek sterker dan ik ooit ben geweest', kijkt Grol vooruit naar de Spelen. 'Eén ding is zeker: ik ben 11 augustus in topvorm.'

Olympisch debuut

Voor Polling (25) wordt Rio haar Olympisch debuut. De judoka uit Zevenhuizen won drie keer op rij de Europese titel. Sinds mei 2013 staat ze al nummer één op de wereldranglijst. Inmiddels bijna veertig maanden dus.
Toch kende ze ook een mindere periode. In 2014 kampte ze met angststoornissen en tot twee keer toe overwoog ze te stoppen. Maar de vechtersmentaliteit won het uiteindelijk van de angst.

'Mentaal zit het nu goed'

'Zelfvertrouwen is het sleutelwoord', zegt ze voorafgaand aan de Spelen. 'Vanaf maart ging het per toernooi beter. Mentaal zit het nu goed. Er kan natuurlijk wat misgaan op de wedstrijddag, maar daar ga ik niet vanuit.'
Polling strijdt woensdag 10 augustus in de gewichtsklasse tot 70 kg.

Lees ook: