Abbingh wint met Oranje van aartsrivaal Frankrijk

Lois Abbingh
Lois Abbingh © RTV Noord
Lois Abbingh heeft donderdag op het Europees Kampioenschap in Zweden samen met het Nederlands team een knappe prestatie geleverd door met 18-17 van Frankrijk te winnen.
In de rust keek Oranje nog tegen een 12-7 achterstand aan. Keepster Tess Wester en de spelmakers Nycke Groot en Maura Visser waren de uitblinkers in de comeback.

Hoofdronde

De zege in Kristianstad leverde het team van bondscoach Helle Thomsen belangrijke punten op voor de hoofdronde, die zaterdag begint. In dat volgende drieluik, dat moet leiden naar een plek in de halve finales, zijn Spanje, Servië en Zweden de tegenstanders. Nederland neemt evenals Frankrijk en Duitsland 2 punten mee uit de groepsfase.

Rio

Oranje begon tegen Frankrijk in de wetenschap dat het de laatste twee ontmoetingen verloor. Beide keren was dat op de Olympische Spelen in Rio, waar Frankrijk uiteindelijk zilver haalde en Oranje, toen nog onder leiding van bondscoach Henk Groener, tot de vierde plaats reikte.

Martelgang

De eerste helft werd een martelgang. Het lukte Nederland maar niet openingen te vinden in de dekking van het Franse team, waardoor doelpunten achterwege bleven. Slechts vijf keer scoorde Oranje, waarvan twee keer door Laura van der Heijden. Een kwartier lang wist de zoekende formatie van Thomsen niet te scoren.

Omslag

In de tweede helft veranderde alles. Groot leidde het herstel in met twee snelle doelpunten. Maura Visser volgde haar voorbeeld. De weer in genade aangenomen Haagse zorgde met een rake vrije worp voor de gelijkmaker (15-15). Kort daarna zette Estavana Polman haar ploeg op voorsprong: 16-15.
Wester vertolkte een heldenrol. De doelvrouw stopte in de cruciale slotfase de ene na de andere bal en Groot en Visser maakten het af. Visser maakte in totaal vijf doelpunten, Groot scoorde vier keer.