Assistent-coach Smit van Lycurgus geschorst na 'ballenknijp-incident'

Smit vertelt op TV Noord
Smit vertelt op TV Noord © RTV Noord
Assistent-coach Gerard Smit van Abiant Lycurgus mist vanwege een schorsing de komende twee competitiewedstrijden, omdat hij tijdens de finaleserie tegen Orion vorig seizoen in een setwissel naar de edele delen van Orion-libero Rob Jorna greep.

Bekentenis op TV Noord

Dat gaf hij een dag na het incident toe op TV Noord. Hoewel de spelers en trainers er onderling geen probleem van maakten, waren het bestuur van Orion en de directie van volleybalbond Nevobo niet te spreken over het voorval en de manier waarop Smit dat op televisie bekende.

Statement

Na een gesprek tussen de voorzitters van Lycurgus en Orion besloot de Groningse club een statement op de eigen website te plaatsen waarin afstand werd genomen van het incident. Daarmee leek de kwestie te zijn afgedaan.

Vijf plus vijf

Toch wilde de onafhankelijke Strafvervolgingscommissie van de Nevobo een straf van vijf maanden schorsing uitdelen. Daarnaast wilde de commissie Smit vijf maanden voorwaardelijk schorsen, met een proeftijd van twee jaar. 

Beroep

Lycurgus ging tegen die uitspraak in beroep, waarop vrijspraak volgde. Maar de Strafvervolgingscommissie ging daarop in hoger beroep, waarop het hoogste straforgaan, de Commissie van Beroep, voor twee wedstrijden schorsing koos. Ook krijgt hij twee wedstrijden voorwaardelijk, met een proeftijd van een jaar.

Europese wedstrijden

Smit mist door de schorsing de uitwedstrijden tegen SV Land Taurus en TT Papendal Arnhem. Tijdens de Europese voorrondewedstrijden tegen SK Posojilnica (deze en volgende week donderdag) mag Smit wel naast coach Arjan Taaij op de bank zitten.