Instellingen

Wie wordt sporter van het jaar? Sarèl, Marcel of Danaïd?

Vlnr Sarèl de Jong, Marcel Bosker en Danaïd Prinsen
Vlnr Sarèl de Jong, Marcel Bosker en Danaïd Prinsen © ANP/Archief/Fotobewerking RTV Noord

Kickbokser Sarél de Jong, langebaanschaatser Marcel Bosker en atlete Danaïd Prinsen zijn genomineerd voor de verkiezing van de Groninger sporter van het jaar.

De uitreiking van de prijzen vindt plaats op dinsdag 12 februari tijdens het Groninger Sportgala in MartiniPlaza in Stad. 

Sarèl de Jong werd in 2018 wereldkampioen, Marcel Bosker werd Nederlands kampioen allround, derde op het WK allround en won meteen bij zijn debuut de tien kilometer tijdens een wereldbekerwedstrijd in Polen en Danaïd Prinsen werd Nederlands afgelopen kampioen indoor op de 800 meter.

Behalve sporter van het jaar worden ook de sportploeg en talent van het jaar verkozen.

Ploeg

Van de sportploegen zijn genomineerd: Donar (basketbal), Abiant Lycurgus (volleybal) en GIJS Groningen (ijshockey).

Talent

Genomineerd in de categorie sporttalent zijn: Rienk Mast (basketbal), Lonneke Uneken (wielrennen) en Marin Visser (judo).

Sportprijscommissie

De sporter van het jaar wordt via een internetstemming gekozen door het publiek.
Het Sporttalent wordt gekozen door de Sportprijscommissie. Dat geldt ook voor de Provinciale Sportprijs, een oeuvreprijs waarmee de Provincie Groningen haar waardering voor de winnaar laat blijken.

Verder reikt de gemeente Groningen deze avond de Sportstimuleringsprijs en de Breedtesportpenning uit. Ook hiervoor kan niet gestemd worden door het publiek.

Stemmen

Tot en met 7 februari kan gestemd worden op de genomineerden voor Sporter en Sportploeg van het afgelopen jaar via de digitale stembus op de site van Sportplein.