Schaatslegende Jan Uitham (94) overleden

Jan Uitham
Jan Uitham © RTV Noord
Schaatslegende Jan Uitham is op 94-jarige leeftijd in zijn woonplaats Ten Boer overleden. Hij blies zaterdag in de vroege ochtend zijn laatste adem uit.
Uitham werd tweede tijdens de Elfstedentocht van 1963. In totaal stond hij zes keer aan de start van de Tocht der Tochten.

Lintje

Hij ontving in 2009 een koninklijke onderscheiding, omdat hij zich een waar ambassadeur voor Groningen heeft getoond en omdat hij zich niet wilde neerleggen bij zijn oude dag. Zo fietste hij op 82-jarige leeftijd nog de Alpe d'Huez op.
'Een gemotiveerd sportman. Ik denk dat wij in ons land trots moeten zijn op dit soort mensen', aldus de Groningse burgemeester Jacques Wallage destijds bij het uitreiken van het lintje.

Noorder Rondritten

Na zijn tweede plek bij de Elfstedentocht won Uitham de Noorder Rondritten in 1963. 'Ik kreeg bij de start rugnummer 1, dat vond ik een beetje griezelig. Ik dacht: dan moet ik eerste worden', liet hij exact vijftig jaar later weten bij zijn huldiging. 'De revanche op de tweede plek van de Elfstedentocht is gelukt.'
Vrijdag is er een herdenkingsdienst. Daarna wordt Uitham in besloten kring begraven.