Helmantel wint tot eigen verbazing in Hoogkerk

HOOGKERK - Wielrenner Adriaan Helmantel uit Groningen heeft donderdagavond in Hoogkerk de vierde etappe in de 28e Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier gewonnen. De in Groningen studerende Peter Schulting werd tweede.
Helmantel was na 80 kilometer de snelste van acht vluchters. De beslissende kopgroep ontstond vijf ronden voor het einde. Dat Helmantel won was voor de geboren Westeremder een grote verrassing. De renner van de Noordelijke Wielervereniging Groningen (NWVG) besloot pas kort voor de wedstrijd om van start te gaan, omdat hij sterk twijfelde of de benen wel goed genoeg waren. Het was de eerste overwinning van het seizoen voor Helmantel.
Schulting sprintte naar de tweede plaats en de Duitser Julian Hellmann uit Bremen werd derde. Glenn Clermonts uit Bellingwolde eindigde als tiende. René Hooghiemster uit Drachten blijft leider in het algemeen klassement met 130 punten. Hellman heeft vijf punten minder en is geklommen naar de tweede plaats. Peter Merx uit Warfhuizen staat nog altijd vijfde met 103 punten.
De vijfde etappe wordt vrijdagavond in Marum verreden. Hoogkerk was dit jaar voor het laatst etappeplaats in de Meerdaagse. Zevenhuizen neemt volgend jaar de plek van Hoogkerk in.