Mark Stiekema knokt zich naar EK-finale

ADUARD - Grasbaancoureur Mark Stiekema uit Stadskanaal heeft zich zaterdag in de specialklasse geplaatst voor de Europese finale in het Franse La Réole. Stiekema eindigde tijdens de halve finales in Aduard als tweede. De eerste zes kwalificeerden zich voor de eindstrijd.
Het was echter wel een dubbeltje op zijn kant voor Stiekema. De Stadskanaalster werd in zijn tweede heat gediskwalificeerd en liep daardoor de hele dag achter de feiten aan. Een tweede plaats in de vierde en laatste serie leverde een plaats op in de B-finale. Daarin moest de vrijdag 24 jaar geworden Stiekema een enorm gevecht om de tweede postitie leveren met Sjoerd Rozenberg uit Olderbekoop. Deze strijd werd pas op de laatste meters in het voordeel van Stiekema beslist na een alles of niets poging.
Hiermee plaatste Stiekema zich als zesde en laatste voor de EK-finale op 7 augustus in Frankrijk. In de A-finale was de Duitser Jörg Tebbe de sterkste. Stiekema werd verrassend tweede en Jannick de Jong uit Gorredijk eindigde als derde. Bij de internationale wedstrijd in de zijspanklasse werden Phillip Wierenga uit Wehe den hoorn en Hessel Auwema uit Delfzijl vierde. De winst ging naar Stefan Brandhofer en Nicole Balz uit Duitsland. Sven Holstein en bakkenist Dennis Eefsting uit Zuidbroek werden zesde. Mark Detz en Jannie van Dijk uit Hoogkerk werden achtste.