FC Groningen door treffer van Granqvist langs Utrecht

GRONINGEN - FC Groningen heeft zondag de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht met 1-0 gewonnen. Het beslissende doelpunt werd vijf minuten voor tijd gescoord door aanvoerder Andreas Granqvist. Hij scoorde uit een penalty nadat Matavz in het strafschopgebied gehaakt werd door Silberbauer.
De eerste helft

FC Groningen trok meteen het overwicht naar zich toe in de eerste minuten. Het eerste schot op het doel kwam op naam van Thomas Enevoldsen. Utrecht doelman Vorm kon de bal echter eenvoudig verwerken. Vlak daarna was het Bacuna die ook een afstandsschot plaatste en net over mikte. Na tien minuten spelen kwam er iets meer evenwicht in het duel, maar Groningen bleef de bovenliggende partij. Langzamerhand kwam Utrecht beter in de wedstrijd en werd gevaarlijk via spits van Wolfswinkel, maar Luciano wist tot twee keer toe redding te brengen. Vijf minuten voor de rust kreeg FC Groningen een enorme kans op de openingsteffer. Vorm trapte onzorgvuldig uit en Enevoldsen pikte de bal op en legde hem perfect in de loop van Pedersen. De Deen faalde volledig vrijstaand vanaf vijf meter echter jammerlijk. In de blessuretijd van de eerste helft liet Enevoldsen nog een verwoestend schot los op het doel van Utrecht. Doelman Vorm wist de bal met een uiterste krachtsinspanning tot corner te verwerken.

De tweede helft

Bacuna werd in de 50e minuut na een voorzet in het strafschopgebied omver gelopen door Nesu, maar scheidsrechter Wegereef zag er geen overtreding in. Groningen probeerde druk te ontwikkelen op de verdediging van Utrecht zonder echt grote kansen te creëren. Utrecht kwam er spaarzaam uit zonder de spitsen te bereiken. Afstandsschoten van Wolfswinkel en Lensky zeilden ver over. In de 63e minuut kreeg Utrecht toch een goede kans. Na een mooie aanval kapte van Wolfswinkel zijn directe tegenstander Granqvist goed uit, maar schoot vervolgens onbesuisd over. Vlak daarna kreeg Groningen een mogelijkheid. Stenman kwam goed door over de linkerkant en leverde een mooie voorzet af die door Tadic ruim naast gekopt werd. Pedersen schoot in de 75e minuut uit kansrijke positie net naast. Vijf minuten voor tijd kreeg Groningen een terechte strafschop toegekend. Silberbauer haakte Matavz in het strafschopgebied en Granqvist schoot de resulterende penalty feilloos achter Vorm: 1-0. Utrecht probeerde nog aan te zetten voor een slotoffensief, maar de verdediging van Groningen bleef relatief eenvoudig overeind.
FC Groningen heeft elf punten uit vijf wedstrijden. De ploeg van trainer Pieter Huistra bezet daarmee de vierde plaats in de eredivisie.

Feiten:

Opstelling FC Groningen:
Luciano; Mikael Kieftenbeld ('90 Femi), Jonas Ivens, Andreas Granqvist, Fredrik Stenman; Tim Sparv, Tom Hiariej; Thomas Enevoldsen ('81 Koen van de Laak), Leandro Bacuna ('67 Tim Matavz), Dusan Tadic; Nicklas Pedersen.
Opstelling FC Utrecht:
Michel Vorm; Tim Cornelisse, Alje Schut, Tim Wuytens, Mihai Nesu; Gianluca Nijholt ('64 Erixson Danso), Michael Silberbauer, Jacob Lensky, Barry Maguire ('87 Leon de Kogel); Edouard Duplan, Ricky van Wolfswinkel.
Scheidsrechter: Wegereef.
Doelpunt: '86 Granqvist 1-0 (strafschop).
Toeschouwers: 21.000.
Gele kaarten: '74 van Wolfswinkel, '80 Nesu, '85 Silberbauer, '88 Cornelisse.