Yenew Alamirew verrassende winnaar 4 Mijl

GRONINGEN - De Ethiopiër Yenew Alamirew heeft zondagmiddag de 24e editie van de 4-mijl van Groningen gewonnen. Zijn winnende tijd werd uiteindelijk gecorrigeerd tot 17 minuten en 7 seconden. Hij evenaarde hiermee het parcoursrecord van vijfvoudig winnaar Eliud Kipchoge.
De winnaar van vorig jaar, Moses Masai, kwam in het begin van de wedstrijd al snel in de problemen, maar kon later weer aanhaken bij de leiders. Er ontstond een kopgroep van negen lopers waaruit Alamirew vervolgens halverwege de 6437 meter ontsnapte. De Ethiopiër leek onbedreigd naar de overwinning te lopen, maar kreeg in het zicht van de finish nog onverwacht gezelschap van zijn landgenoot Tariku Bekele.
Toen Alamirew dit besefte perste hij er nog een laatste verwoestende demarrage uit en kwam als winnaar over de finish. Bekele werd op minder dan een seconde achterstand tweede, Abera Kuma kwam als derde over de eindstreep. Favoriet Kipchoge moest zich tevreden stellen met de vierde plaats. De beste Nederlander was Khalid Choukoud uit Den Haag die na 18 minuten en 22 seconden finishte en daarmee beslag legde op de tiende plaats.
Bij de vrouwen ging de zege naar de Keniaanse Emily Chebet in een eindtijd van 19 minuten en 20 seconden. Het zilver was voor de Ethiopische Meselech Melkamu die 25 seconden later finishte. De Keniaanse Valentine Kipketer kwam in 20 minuten en 17 seconden als derde over de meet. Adriënne Herzog, tegenwoordig woonachtig in Madrid, was de beste Nederlandse in een tijd van precies 21 minuten waarmee ze de zesde plaats opeiste.

Record?

Een smet op het evenement was een valse start van de wedstrijdlopers. Het duurde meer dan twee uur voordat officieel bekend werd dat een aanvankelijke verbetering van het parcoursrecord niet aan de orde was.