Granqvist beslist noordelijke derby in Gronings voordeel

GRONINGEN - FC Groningen heeft zondagmiddag de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen met 1-0 gewonnen. Het beslissende doelpunt viel meteen na rust en werd binnengekopt door aanvoerder Granqvist. Vlak voor tijd haalde Kieftenbeld een inzet van Grindheim nog van de lijn.
Eerste helft

Vanaf het eerste fluitsignaal probeerden beide ploegen aan te vallen. In de twaalfde minuut gaf Tadic een goede voorzet vanaf de linkerflank, de kopbal van Pedersen miste richting en verdween naast het doel van Heerenveen. Na een kwartier draaide Tadic een corner mooi van de goal af waarna Granqvist echter recht in de handen van doelman Stuhr-Ellegaard kopte. Vlak daarna kreeg Heerenveen een aardige kans. De goed spelende Dost gaf een bekeken bal op Beerens die vrij op Luciano af kon gaan. De doelman van Groningen kwam sterk uit en wist het gevaar te bezweren. Halverwege de eerste helft gaf opnieuw Tadic een goede voorzet vanaf de gevaarlijke linkerkant. De bal leek precies op maat voor Pedersen, maar de Deen timede verkeerd waardoor er geen kans ontstond. Na een uur spelen moest Tom Hiariej met een hamstringblessure van het veld. In zijn plaats kwam Shkodran Metaj. Groningen had een veldoverwicht en veel meer balbezit waar in aanvallende zin te weinig mee werd gedaan. Vlak voor rust ontstond er nog een scrimmage voor het doel van Groningen, maar de verdediging van de FC wist uiteindelijk de situatie te redden.

Tweede helft

Meteen na de pauze nam FC Groningen de leiding. Een uitstekende corner van Tadic werd vlak voorbij de eerste paal binnengekopt door Granqvist: 1-0. De wedstrijd kwam hierna echt op gang omdat Heerenveen eindelijk de verdedigende stellingen moest verlaten. Groningen was gek genoeg na de openingstreffer de controle kwijt. Doordat de verdediging echter geen krimp gaf onstond er nog weinig gevaar voor het Groninger doel. Matavz werd na een uur spelen goed weggestuurd over links, maar hij zag de volledig vrijstaande Pedersen over het hoofd en schoot zelf hard over. Heerenveen domineerde nu terwijl de thuisploeg op de counter loerde. Beerens stoomde een kwartier voor tijd het strafschopgebied in en werd uit balans gebracht door Stenman, maar scheidsrechter van Boekel vond het niet genoeg voor een strafschop. Aan de andere kant bracht Stenman de bal goed voor op Pedersen die goed verdedigd werd door Jong-A-Pin. Heerenveen gooide in de slotfase alles op de aanval met vijf spelers voorin. Vlak voor tijd voorkwam Kieftenbeld de gelijkmaker door een schot van Grindheim van de lijn te halen nadat Luciano de bal had losgelaten uit een corner.
FC Groningen heeft achttien punten uit negen wedstrijden en staat daarmee op de vijfde plaats in de eredivisie.