Centrale verdedigers koppen Groningen langs ADO

GRONINGEN - FC Groningen heeft woensdagavond de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag met 3-1 gewonnen. Bij rust stonden de gasten met 1-0 voor, maar kopdoelpunten van Ivens en Granqvist uit corners van Tadic zetten de thuisploeg in de tweede helft op voorsprong. Koen van de Laak maakte vlak voor tijd de derde treffer.
Eerste helft

De eerste kans in de 3e minuut was voor Thomas Enevoldsen, die zijn hoofd net niet tegen een voorzet kreeg, waardoor de bal voor het doel langs vloog. Een soortgelijke situatie deed zich vijf minuten later voor aan de andere kant van het veld. Nu waren het drie Hagenezen die de bal misten. In de 12e minuut kreeg ADO-speler Kubik teveel ruimte op links, kon de de bal voorleggen en was het Immers die simpel binnen kon tikken: 0-1. Na de tegengoal zette Groningen weer aan, resulterend in een reeks voorzetten en vrije trappen, maar zonder resultaat. Na een half uur spelen kreeg ADO opnieuw een grote kans, wederom via een voorzet van Kubik, maar Luciano kon zich net lang genoeg maken om de 2-0 te voorkomen. In de 33e minuut schampte ADO-aanvaller Verhoek met gestrekt been het hoofd van Tadic, waarop scheidsrechter Haverkort de gele kaart trok. In de 38e minuut kreeg Kubik de bal zelf voor de voeten na een voorzet vanaf rechts, maar Kieftenbeld kon net op tijd ingrijpen. Een minuut later was Groningen dichtbij de gelijkmaker, maar er werd gevlagd voor vermeend buitenspel van Matavz.

Tweede helft

Vlak na de pauze kwam Groningen op gelijke hoogte. Een scherp indraaiende corner van Tadic werd bij de eerste paal ingekopt door de ongedekte Ivens. Groningen begon veel offensiever aan de tweede helft en ging al snel op zoek naar de tweede treffer. Na een uur spelen was Matavz dichtbij een doelpunt na een steekbal van Tadic. Coutinho verwerkte de bal tot corner, maar dit kwam ADO duur te staan. Opnieuw een prima hoekschop van Tadic werd ditmaal ingekopt door Granqvist: 2-1.
Twintig minuten voor tijd kregen de gasten een vrije trap op twintig meter van het doel die goed werd ingeschoten door Kubik, maar Luciano gaf geen krimp en pakte de bal klemvast. ADO ging in de slotfase van de wedstrijd op zoek naar de gelijkmaker. Groningen liet zich terugdringen, maar grote kansen ontstonden niet voor de gasten. Kubik kwam vijf minuten voor tijd in kansrijke positie, maar liet een zwak schot los dat voorlangs ging. Vlak voor tijd maakte Groningen het met een fraaie combinatie definitief af. Een aanval over de schijven Granqvist, Stenman en Enevoldsen werd afgemaakt door Koen van de Laak.
FC Groningen blijft op de vijfde plaats staan in de eredivisie met 21 punten uit elf wedstrijden.

De opstellingen

FC Groningen:
Luciano; Mikael Kieftenbeld, Jonas Ivens, Andreas Granqvist en Fredrik Stenman; Thomas Enevoldsen, Danny Holla ('91 Darryl Lachman), Gonzalo Garcia ('76 Petter Andersson), Tim Sparv en Dusan Tadic ('82 Koen van de Laak); Tim Matavz.
ADO Den Haag:
Gino Coutinho; Ammi ('64 Ramon Leeuwin), Timothy Derijck, Pascal Bosschaart ('84 Kevin Visser) en Christian Kum; Alesandar Radosavljevic, Ricky van den Bergh ('75 Charlton Vicento) en Jens Toornstra; Wesley Verhoek, Tim Immers en Frantisek Kubik.
Scheidsrechter: Ben Haverkort.
Doelpunten: '12 Immers 0-1, '47 Ivens 1-1, '58 Granqvist 2-1, '89 van de Laak 3-1.
Gele kaarten: '17 Kum, '33 Verhoek, '63 Garcia, '76 Vicento, '90+1 Stenman.
Toeschouwers: 21.000.