Groningen bekert verder na strafschoppen

Maikel Kieftenbeld in duel
Maikel Kieftenbeld in duel © Acta Fotografie
GRONINGEN- FC Groningen heeft de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag gewonnen en bereikt zo de achtste finales van het bekertoernooi. In een bloedstollende wedstrijd moesten strafschoppen de uitkomst bieden. Na de reguliere speeltijd was de stand 1-1.
Eerste helft

De eerste kans kwam al na 10 seconden op naam van ADO Den Haag. De aftrap van Ivens was te zacht, de bal werd onderschept, maar Kubik schoot de bal over. Het eerste kwartier speelde FC Groningen onrustig. ADO Den Haag kwam een paar keer gevaarlijk voor het doel via onder meer Kubic en Verhoek. Dan aan de kant van Groningen een goed genomen vrije trap van Tadic, Granqvist kopte de bal voor, maar daar was niemand om de bal op doel te schieten. Groningen begon meer aan te vallen. Na twintig minuten weer een goede kans voor Groningen, Matavz kreeg de bal van Garcia, maar schoot de bal naast. ADO begon slordig te spelen en Groningen drong aan. Een mooie aanval van Granqvist. Hij gaf de bal op Garcia, die speelde de bal in de voeten van Matavz, maar hij was te laat met zijn voorzet en schoot de bal in de voeten van de verdediging van ADO. Vlak daarna de hoekschop van Tadic, maar Coutinho redde goed.

Groningen zette door, een prachtige voorzet van Granqvist op opnieuw Garcia, hij gaf de bal voor op Enevoldsen maar die wist de bal niet op doel te schieten. Na veertig minuten toch nog een kans voor ADO Den Haag. Verhoek slingerde de bal voor het doel, maar Immers kon de bal niet inschieten. Het was in de Euroborg wachten op een doelpunt voor de Groningers, maar deze bleef voor rust uit.

Tweede helft

Groningen begon ook de tweede helft aanvallend. Garcia omspeelde op wonderbaarlijke wijze verdediger Kum, maar raakte de bal vervolgens niet goed. Aan de andere kant, Verhoek gaf de bal op Toornstra, maar Kieftenbeld stond op de juiste plek en werkte de bal uit het strafschop gebied. Groningen moest druk zetten, waardoor en ruimte kwam voor ADO Den Haag. In de 61e minuut de voorzet van Verhoek werd slecht verdedigd door Granqvist, Immers onderschepte de bal en schoot de bezoekers op een 1-0 voorsprong. Enkele minuten later opnieuw twee grote kansen voor ADO, maar Luciano wist beide mogelijkheden weg te werken. Dan ruim een kwartier voor tijd een enorme kans voor Groningen op de gelijkmaker. De voorzet van Stenman was perfect op maat voor Enevoldsen, maar hij kopte de bal naast. Groningen bleef op zoek gaan naar de gelijkmaker en die kwam. Vlak voor tijd, invaller Bacuna omspeelde de verdediging van ADO. Hij wist de bal knap voor het doel te krijgen en Ivens kon de bal binnen schuiven. In de slotfase waren er over en weer kansen. In blessuretijd ontsnapte Groningen nog aan de uitschakeling. Kubik gaf voor op Bulykin die alleen maar hoefde in te schieten, maar dit verzuimde hij te doen. Zo werd er verlengd in de Euroborg.

Verlenging

Beide ploegen begonnen sterk aan de verlenging. Het was FC Groningen met de eerst kans. De voorzet van Stenman, maar Van de Laak kopte onder de bal door. Bacuna plukte de bal op, maar hij schoot naast. Aan de andere kant, Toornstra gaf een prachtig pass op Radosavljevic. Hij kon de bezoekers op een twee een voorsprong koppen, maar Luciano voorkwam dit door een geweldige redding. Van de Laak gaf de bal even later breed op Matavz, Matavz gaf voor op Bacuna, maar hij kopte de bal rakelings voorlangs. In de tweede helft van de verlenging was het Groningen met de eerste grote mogelijkheid. Een kanonskogel van Sparv werd uitstekend gekeerd door Coutinho. Toch was het ADO die in de slotfase van de verlenging het meest in de aanval ging. Dit resulteerde nog in een enorme kans voor Verhoek, maar hij kopte volledig mis. De laatste kans van de wedstrijd was voor Ivens. De voorzet van Sparv belandde in de voeten van de verdediger, maar hij schoot de bal over.
En zo moesten strafschoppen de uitkomst bieden. Voor ADO Den Haag mistte Toornstra al de tweede strafschop, nadat Luciano een uitstekende redding verrichte. Maar ook Groningen behaalde geen honderd procent score, Coutinho redde de slecht ingeschoten penalty van Sparv en dus was de stand weer gelijk. Nadat alle overige strafschoppen raak waren, mocht Kubik aanleggen voor de vijfde strafschop. Hij schoot voorlangs en zo was het Leandro Bacuna die de winnende strafschop voor FC Groningen kon binnen schieten.
De andere strafschoppen aan Groninger zijde werden genomen door: Granqvist, Matavz en Tadic.

Opstellingen:

FC Groningen:
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Holla( '63 Hiariej), Sparv; Enevoldsen ( '80 Koen van de Laak), García( '73 Bacuna), Tadic; Tim Matavz.
ADO Den Haag:
Coutinho; Leeuwin, Derijck, Kum, M. Piqué; Radosavljevic ('106 Gielisse), Van den Bergh( '78 Bulykin, Toornstra; Verhoek, Immers, Kubik

Statistieken:

Scheidsrechter: Kevin Blom
Toeschouwers: 15.000
Doelpunten: '63 Immers, '83 Ivens
Gele kaart: '77 Leeuwin, '120 Kum