FC Groningen is Heerenveen ruim de baas

HEERENVEEN - FC Groningen heeft zondagmiddag de noordelijke derby in en tegen Heerenveen met 4-1 gewonnen. Ivens en Matavz scoorden voor rust. In de tweede helft maakte Tadic twee doelpunten.
Eerste helft

In de vijfde minuut brak Tim Matavz door, maar hij werd teruggefloten wegens buitenspel. Matavz maakte werkte nog wel achteloos af met een lobje over de keeper, wat hem op een reprimande van de scheidsrechter kwam te staan. De spits kon na een klein kwartier spelen na een solo uithalen op doel, maar de keeper van Heerenveen bracht knap redding. Uit de daaropvolgende corner kwam de bal bij Jonas Ivens terecht die de openingstreffer binnenkopte. Heerenveen kreeg in de 18e minuut een kans op de gelijkmaker. Van rechts kwam een voorzet op Värynen, maar hij kopte in de handen van keeper Luciano.
In de 25e minuut stelde Pedersen met een sublieme steekpass Tim Matavz in staat om alleen af te gaan op het doel van Heerenveen. Matavz schoot vervolgens beheerst langs de keeper en verdubbelde zo de voorsprong. Groningen speelde zelfverzekerd en zette druk op de juiste momenten. Zo kwam Breuer vijf minuten voor rust in de problemen door opjagen van Matavz. Breuer speelde onhandig terug op de keeper, waardoor Matavz de 3-0 in handbereik had, maar hij miste. Vlak voor rust kreeg de FC opnieuw een kans, maar Nicklas Pedersen schoot de bal in kansrijke positie metershoog over doel.

Tweede helft

Heerenveen wou furieus aan de tweede helft beginnen, maar door slordig spel kreeg Groningen meteen weer een grote kans. Een afstandsschot van Pedersen werd onvoldoende verwerkt door de doelman van Heerenveen. De rebound viel voor de voeten van Tadic die met een prachtige stift de bovenkant van de lat raakte. Grindheim schoot uit een corner in de 50e minuut over. Vijf minuten later kwam FC Groningen op 3-0. Een scherp indraaiende vrije trap van Dusan Tadic werd door niemand aangeraakt en verdween zomaar achter doelman Stuhr-Ellegard.
Heerenveen gooide nu alles op de aanval waardoor er voor Groningen veel ruimte ontstond. Invaller Djuricic bracht twintig minuten voor tijd de spanning enigszins terug. Na een mooie combinatie door het centrum rondde hij bekwaam af: 3-1. Vlak daarna kwam een lobje van Dost op de paal terecht en kon Granqvist de rebound ternauwernood op de lijn redden. Tien minuten voor tijd moest invaller Andersson met een knieblessure naar de kant. Femi kwam voor hem in het veld. Vijf minuten voor tijd ontsnapte Matavz aan de verdediging van Heerenveen en ging alleen op het doel af. Arnold Kruiswijk trok aan de noodrem en kreeg terecht de rode kaart van de scheidsrechter. Tadic scoorde in de laatste minuut van de blessuretijd nog de 4-1.
FC Groningen blijft op de vierde plaats staan in de eredivisie met 40 punten uit 21 wedstrijden.

Opstellingen

FC Groningen: Luciano da Silva; Maikel Kieftenbeld, Andreas Granqvist, Jonas Ivens, Fredrik Stenman; Tim Sparv, Danny Holla; Thomas Enevoldsen ('90 Gonzalo Garcia), Nicklas Pedersen ('65 Petter Andersson, '79 Femi Ajillore), Dusan Tadic; Tim Matavz.
SC Heerenveen: Kevin Stuhr-Ellegaard; Gerry Koning, Michel Breuer ('55 Filip Djuricic), Arnold Kruiswijk, Calvin Jong-A-Pin; Christian Grindheim, Michal Svec (Dost '30), Mika Värynen; Roy Beerens ('77 Luciano Narsingh), Viktor Elm, Oussama Assaidi.
Scheidsrechter: Ed Janssen.
Doelpunten: '13 Ivens 0-1, '25 Matavz 0-2, '56 Tadic 0-3, '68 Djuricic 1-3, '90+4 Tadic 1-4.
Gele kaarten: '23 Granqvist, '43 Kieftenbeld, '60 Väryninen, '75 Grindheim.
Rode kaart: '85 Kruiswijk.
Toeschouwers: 26.100.