FC Groningen krijgt pak slaag van Roda JC

GRONINGEN - FC Groningen heeft zaterdagavond de thuiswedstrijd tegen Roda JC kansloos met 4-1 verloren. Mads Junker scoorde drie keer voor de bezoekers, Pedersen maakte het doelpunt voor de Groningers.
Eerste helft

De eerste grote kans was na vijf minuten spelen voor Roda. Met een fraaie dieptepass zette Vormer Skoubo vrij voor Luciano, maar de Deen faalde volledig in de afwerking. Petter Andersson moest kort daarop gewisseld worden omdat hij teveel last had van zijn linkerknie. Femi kwam voor hem in de plaats. Na een kwartier spelen opende Roda de score uit een kort genomen corner die werd teruggespeeld naar de rand van de zestienmeter. Er kwam een steekbal van Hempte die goed werd beoordeeld door Janssen die ter hoogte van de achterlijn teruglegde op Junker, waarna de Deen de bal volledig vrijstaand zo in het doel kon tikken.
Halverwege de eerste helft liet Pedersen een gevaarlijk schot los op het doel van Roda. Doelman Tyton bracht met moeite redding. Vlak voor rust was Groningen dichtbij de gelijkmaker. Een snelle aanval over verschillende schijven resulteerde in een strakke voorzet van Tadic. Enevoldsen legde terug op Ivens die met een kopbal leek te scoren, maar Tyton tikte de bal met een flitsende reflex over het doel.

Tweede helft

Vijf minuten na rust een gevaarlijke aanval van FC Groningen. De gedreven spelende invaller Bacuna speelde Enevoldsen vrij en hij bereikte Pedersen. Het schot van de spits van FC Groningen werd overgetikt door Tyton. De thuisploeg trok vol ten aanval en ontwikkelde veel druk op het doel van Roda, maar het was de ploeg uit Kerkrade die na een uur spelen op een 2-0 voorsprong kwam. Een splijtende pass van Vormer zette Junker vrij voor Luciano waarna de Deen beheerst afrondde.
Twintig minuten voor tijd besliste Mads Junker de wedstrijd. Een slimme bal van spelverdeler Vormer bereikte Janssen die alleen op het doel kon afgaan. Hij legde de bal op het goede moment breed en daarna was het voor Junker een eenvoudig klusje om zijn derde treffer van het duel te scoren. Groningen viel aan met de moed der wanhoop en in de 75e minuut schoot Pedersen, via de vingertoppen van Tyton, nog op de lat. Tien minuten voor tijd kreeg FC Groningen een strafschop na een handsbal van Vormer. Granqvist schoot de bal echter veel te slap in en Tyton bracht redding. Pedersen scoorde vlak voor tijd de eretreffer. In de blessuretijd bepaalde invaller Bodor de eindstand op 4-1 in het voordeel van de ploeg uit Kerkrade.

Opstellingen

FC Groningen:
Luciano; Maikel Kieftenbeld, Jonas Ivens, Andreas Granqvist, Fredrik Stenman ('46 Shkodran Metaj); Thomas Enevoldsen, Danny Holla, Tim Sparv, Dusan Tadic, Petter Andersson ('15 Oluwafemi Ajilore, '46 Leandro Bacuna); Nicklas Pedersen.
Roda JC:
Przemyslaw Tyton; Jimmy Hempte, Pa-Modou Kah, Davy de Fauw; Rob Wielaert, Ruud Vormer; Morten Skoubo ('85 Boldizsár Bodor), Willem Janssen, Anouar Hadouir, Sebastian Svärd; Mads Junker ('90 Rihairo Meulens).

Overige feiten

Scheidsrechter: Pieter Vink.
Doelpunt: '15 Junker 0-1, '62 Junker 0-2, '71 Junker 0-3, '88 Pedersen 1-3, '90+1 Bodor 1-4.
Gele kaarten: '32 Junker, '50 Hempte, '69 de Fauw, '71 Metaj.
Toeschouwers: 22.013.