Benauwde 3-2 zege FC Groningen op laagvlieger VVV Venlo

GRONINGEN - FC Groningen heeft zondagmiddag een benauwde 3-2 thuiszege geboekt op VVV Venlo. Na een 3-1 ruststand liet Groningen het na rust afweten. Tadic, Granqvist en Pedersen scoorden voor de thuisploeg.
Eerste helft

De eerste kans was in de tweede minuut voor Pedersen. De Deen nam een voorzet van Tadic goed aan, maar trof van dichtbij de buitenkant van de paal. Na twaalf minuten spelen werd Pedersen door zijn tegenstander De Regt vastgehouden in het strafschopgebied, maar scheidsrechter Haverkort gaf geen strafschop. Vier minuten later was het raak. Een fraaie aanval over de rechterkant via Hiariej en Enevoldsen werd door de vrijstaande Tadic bij de tweede paal binnengetikt. Zes minuten later was het alweer raak toen Granqvist koppend zijn elfde doelpunt van het seizoen scoorde. Pedersen werd in de 33e minuut diep gestuurd door Tadic, maar de aanvaller miste kracht en scherpte bij de afronding.
FC Groningen had weinig te duchten van VVV Venlo en in de 35e minuut had Enevoldsen, na goed terugleggen van Pedersen, de 3-0 op de schoen. Hij schoot echter over. Zeven minuten voor rust kwam Pedersen een voetje tekort na een goede voorzet van Stenman om doeltreffend te kunnen zijn. Twee minuten later kwam de 2-1 letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen. Vujicevic zag zijn schot via Granqvist dusdanig van richting veranderd worden dat de bal over Van Loo heen pardoes het doel in ging. Een minuut voor rust was Pedersen van dichtbij succesvol na goed voorbereidend werk van Enevoldsen.

Tweede helft

Aan het begin van de tweede helft slaagde FC Groningen er vooralsnog niet in om de druk op de helft van de tegenstander van voor de rust vast te houden. Bacuna kreeg in de 56e minuut een vrije doortocht, maar zijn schot vanaf de rand van het strafschopgebied was teleurstellend. In de tegenstoot kreeg Boymans een goede kans, maar hij trof slechts de paal. Dit was een waarschuwing, want na een uur spelen kwam Cullen voor zijn tegenstander Kieftenbeld en zorgde voor de 3-2. In de 67e minuut werd een inzet van Sparv van de doellijn gehaald.
Twee minuten later kon Bacuna alleen op de doelman af, maar schoot zo in de handen van de doelman. Een paar minuten later werd Tadic bij het inkoppen in de rug geduwd, waardoor de bal over het doel ging. een kwartiertje voor tijd voorkwam Van Loo de gelijkmaker. Hij kreeg een vrije trap van El-Akchaoui niet klemvast, maar redde vervolgens terwijl drie VVV-spelers in kwamen lopen. Kort daarna maakte Matavz zijn rentree, maar dat zorgde er niet voor dat de thuisploeg onder de druk van VVV uit kwam. Groningen slaagde er niet in om controle over de wedstrijd te krijgen. Na drie minuten blessuretijd kwam het eindsignaal als een zegen.
FC Groningen blijft op de zesde plaats staan in de Eredivisie met 50 punten uit 29 wedstrijden.

Opstellingen

FC Groningen: Brian van Loo; Maikel Kieftenbeld, Jonas Ivens, Andreas Granqvist, Fredrik Stenman; Thomas Enevoldsen, Tom Hiariej (88' Femi), Tim Sparv, Dusan Tadic, Landro Bacuna (70' Danny Holla); Nicklas Pedersen (77' Tim Matavz).
VVV Venlo: Kevin Begois; Micheal Timisela, Ferry de Regt, Maya Yoshida, Youssef El-Akchaoui; Balázs Tóth, Dario Vujicevic (86' Bryan Linssen), Ken Leemans (73' Michael Uchebo); Ahmed Musa, Ruud Boymans, Robert Cullen.

Overige feiten

Scheidsrechter: Ben Haverkort
Toeschouwers: 22.078
Karakteristieken: 16' 1-0 Tadic, 22' 2-0 Granqvist, 42' 2-1 Vujicevic, 44' 3-1 Pedersen, 60' 3-2 Cullen.
Gele kaarten: 28' Timisela, 66' Boymans, 82' Kieftenbeld.