Bauke Mollema neemt de leiding in León

© Archief
LAGUNA DE PESES (SPA.) - Wielrenner Bauke Mollema heeft vrijdag na de derde etappe in de Vuelta Castilla y León de leiding genomen in het algemeen klassement. Mollema werd tweede in de rit met aankomst bergop.
Mollema was op de slotklim de sterkste van de favorieten, die jacht maakten op een kopgroepje. Hier maakte onder meer Tom-Jelte Slagter uit Slochteren deel van uit. In de slotkilometer van de etappe over bijna 160 kilometer kwamen de besten terug bij de kopgroep.
De Italiaan Fillipo Savini toonde zich de snelste. De 24-jarige Mollema werd op zeven seconden tweede. De hele Rabo-ploeg toonde zich goed, want er zaten vijf renners bij de eerste twintig. Slagter werd uiteindelijk negentiende op 40 seconden van de winnaar. Hij had in de slotfase vermoedelijk te weinig gedronken.
De Groninger verdedigt met nog twee etappes te gaan een voorsprong van drie seconden in de algemene rangschikking. De Spanjaarden Xavier Tondo en Igor Anton staan tweede en derde. Slagter staat 25e op ruim twee minuten. Alberto Contador was de grote verliezer van de dag. De Spanjaard verloor na pech bijna drie minuten.
De beslissing valt zaterdag waarschijnlijk wanneer een tijdrit van ruim 11 kilometer op het programma staat.